Volledig scherm
© reuters

Canada loopt verder uit op medaillespiegel, is dit de mooiste ijshockeyfoto ooit?

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Duitsland verrast Zweden

De Duitse ijshockeyers hebben voor een daverende verrassing gezorgd door wereldkampioen Zweden uit te schakelen. In de extra tijd van de kwartfinale maakte Patrick Reimer de 'golden goal' en was het pleit beslecht. Duitsland kwam in de eerste periode tegen de verhoudingen in op een 2-0 voorsprong en wist die lang vast te houden.

Zweden kwam door drie doelpunten tegen één in de derde periode weer terug in de wedstrijd. In de verlenging was het evenwel al na anderhalve minuut raak voor Duitsland dat in de halve finale op Canada stuit.

De Noord-Amerikanen wonnen met 1-0 van Finland. De andere halve finale gaat tussen Tsjechië, dat de Verenigde Staten uitschakelde na shoot-outs, en de olympische atleten uit Rusland OAR, die Noorwegen met 6-1 aan de kant hadden gezet.

Afsluiting & medaillespiegel

De dag zit er op in Zuid-Korea. We sluiten dit liveblog af en doen dat traditioneel met de medaillespiegel. Bedankt voor het volgen en tot morgen.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

De Duitse bobsleevrouwen hebben olympisch goud veroverd. Mariama Jamanka en Lisa Buckwitz hielden na vier afdalingen een voorsprong over van 0,07 seconden op het team uit de Verenigde Staten. Elana Meyers Taylor en Lauren Gibbs bleven op hun beurt Canada voor en pakten zilver. Kaillie Humphries en Phylicia George eindigden 0,44 seconden achter de winnaars op de derde plaats.

Volledig scherm
Michelle Dekker. © anp

Kwalificatie Dekker verplaatst

Snowboardster Michelle Dekker komt donderdag nog niet in actie bij de Olympische Spelen. De kwalificaties van de parallelreuzenslalom zijn verplaatst naar zaterdagochtend. Later op zaterdag vinden ook de finalewedstrijden plaats in Pyeongchang.

Een reden voor de verplaatsing noemt de organisatie nog niet. Aan de kwalificaties doen 32 snowboardsters mee. De beste zestien mogen later terugkomen voor de achtste finales.

Zestien medaille

De Nederlandse schaatsers pakken brons op de olympische achtervolging. Het is de zestiende medaille voor Nederland.

Het team van bondscoach Geert Kuiper was in de strijd om de derde plek aanzienlijk sneller dan Nieuw-Zeeland: 3.38,40 tegen 3.43,54. Namens de onttroonde titelhouder kwamen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest in actie.

Koen Verweij moest opnieuw toekijken. Het goud ging naar Noorwegen dat in de finale Zuid-Korea, dat Nederland in de halve eindstrijd met een verschil van 1,38 seconde had verslagen. De ploeg van Havard Bøkko, Simen Spieler Nilsen en Sverre Lunde Pedersen troefde het gastland Zuid-Korea af: 3.37,32 tegen 3.38,52.

Geen Wüst

Ireen Wüst is na het missen van zesde olympische gouden niet de beste olympische schaatser aller tijden geworden. Ze moet de Russische Lidia Skoblikova nog voor zich dulden die in de jaren zestig zesmaal goud won op drie afstanden: 500, 1000 en 1500 meter.

Zilver vrouwenploeg na nederlaag tegen J

Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de Winterspelen in Zuid-Korea genoegen moeten nemen met zilver op de achtervolging. De titelverdediger bleek in de olympische finale niet opgewassen tegen het favoriete Japan.

Lees het verslag van onze verslaggever Rik Spekenbrink

Hoorzitting Russische curler

De antidopingafdeling van het sportarbitragehof CAS houdt donderdag in Pyeongchang een hoorzitting in de zaak rond de Russische curler Alexander Kroesjelnitski. De atleet heeft positief getest op het verboden meldonium.

Het middel is zowel in de A- als B-staal aangetroffen. De hoorzitting staat gepland om 14.00 uur lokale tijd. Wanneer het CAS tot een oordeel komt in de zaak is niet bekend.

Goud Noorse mannen op teamsprint

De Noorse mannen hebben goud veroverd op het onderdeel teamsprint bij het langlaufen. Martin Johnsrud Sundby en Johannes Høsflot Klaebo bleven de Russische langlaufers Denis Spitsov en Alexander Bolsjoenov voor. Frankrijk legde beslag op de derde plaats.

De Noren hadden aan de finish een voorsprong op de olympische atleten uit Rusland, die niet onder eigen vlag mogen uitkomen, van 1,71 seconden. De Fransen Maurice Manificat en Richard Jouve finishten 2,02 seconden achter de Noren.1

De Nederlandse mannenploeg heeft het in de halve finales van de olympische achtervolging niet gered. Het schaatstrio van Oranje moest in Gangneung buigen voor Noorwegen. Na acht rondjes was het verschil 1,38 seconden: 3.37,08 tegen 3.38,46. Volg hier alles in onze schaatslive.

Derde run Jamaicaanse bobbers

Om 12.40 uur begint de derde run van de bobsleesters. Met de Jamaicaansen! Lees hier ons verhaal van gisteren nog eens.

Prachtige ijshockeyfoto

Is dit de mooiste ijshockeyfoto ooit?

Volledig scherm
De ijshockeyers van de VS en Tsjechië kijken de puck na. En toen drukte Getty-fotograaf Ronald Martinez af. © Getty

Brons voor Oranje

De shorttracksters hebben hun brons. Het kwartet kreeg zojuist op Medal Plaza hun plak na de tumultueuze dag van gisteren.

Volledig scherm
© afp

Gracenote Olympic on Twitter

RECORD: Marit Bjørgen (#NOR) wins her 14th medal, becoming the most decorated athlete in history of the Winter #Olympics by surpassing Ole Einar Bjørndalen (13) #PyeongChang2018 #CrossCountrySkiing #bronze

Marit Bjørgen beste ooit

De Verenigde Staten hebben verrassend goud gepakt in het langlaufen op de teamsprint bij de vrouwen. Het duo Kikkan Randall en Jessica Diggins bleef met een tijd van 15.56,47 het Zweedse koppel nipt voor. Zilver was er voor Charlotte Kalla en Stina Nilsson, die 0,19 seconden achter de Amerikaansen over de meet kwamen. Marit Bjørgen en Maiken Caspersen Falla pakten brons voor Noorwegen. Ze finishten met een achterstand van 2,97 seconden op de VS.Zweden en Noorwegen waren de gedoodverfde favorieten voor de eindzege. Door de derde stek van Noorwegen blijft Marit Bjørgen staan op zeven gouden olympische medaille. Ze staat op de derde plaats van meest succesvolle olympische wintersporters. De langlaufster heeft in totaal veertien medailles gehaald op Winterspelen. Geen enkele andere wintersporter heeft er zoveel.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Brons Finland in ijshockey

Voor de derde keer hebben de Finse vrouwen de bronzen medaille gewonnen. Ze versloegen in Pyeongchang in de 'kleine' finale de Olympische Atleten uit Rusland (OAR), 3-2 (1-0 2-1 0-1). Petra Nieminen, Susanna Tapani en Linda Valimaki scoorden voor Finland, dat eerder in 1998 en 2010 derde werd. De finale gaat morgen tussen Canada en de Verenigde Staten.

Volledig scherm
© afp

Russische ijshockeyers naar halve finale

Na de Tsjechen hebben ook de ijshockeyers van Rusland zich geplaatst voor de halve finales van het olympisch toernooi. Het team Olympische atleten van Rusland (OAR) versloeg in de kwartfinale Noorwegen met 6-1. Onder eigen vlag pakten de Russen, voorheen een grootmacht in het ijshockey, voor het laatst in 2002 een medaille: brons. Team OAR treft nu Tsjechië, dat de Verenigde Staten versloeg na shootouts.

Gracenote

TeamNL koerst af op de vijfde plek in het eindklassement van de medaillespiegel, zo becijferde statistiekenfabriek Gracenote.

Gracenote Olympic on Twitter

The Netherlands look like finishing with the 5th most medals for the second successive Winter #Olympics but may even finish higher due to the underperforming United States #PyeongChang2018

Tekst en uitleg ISU

De internationale schaatsunie ISU heeft na het tumult na de relayfinale shorttrack van gisteren tekst en uitleg gegeven over de keuzes van de jury én de daaropvolgende diskwalificatie van Canada en China, waardoor de Nederlandse ploeg het brons in de schoot geworpen kreeg.

Medaillespiegel

Noorwegen en Duitsland staan bovenaan op de medaillespiegel met beide 11 keer goud. Nederland staat met 6 goud vierde, achter Canada.

De verse medaillespiegel:

Volledig scherm
© AD Sportwereld
Volledig scherm
Ji Woo Park en Bo-Reum Kim leiden als Seon-Yeong Noh aan het elastiek hangt tijdens de kwartfinale tegen Nederland. © getty

Schaatselrel in Zuid-Korea

Zuid-Korea is in de ban van een heuse schaatsrel over het team van de ploegachtervolging. Bo-reum Kim, Ji-woo Park en Seon-yeong Noh zagen de halve finale van de ploegachtervolging bij de vrouwen in rook opgaan, nadat Noh seconden achter haar twee landgenotes over de streep kwam. Lees hier meer.

laad oudere berichten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement