Volledig scherm
© AD Sportwereld

Deceptie voor turners in landenwedstrijd, Vetter vijfde op zevenkamp

Liveblog

 geen nieuwe berichten
Volledig scherm
© Jiri Buller

Turnen

,,Dit was een van mijn betere optredens in kwalificaties. Het loopt vaak wat stroef. Er overkomen me dingen, maar dat had ik nu niet'', vertelde Epke Zonderland, die het aan de rekstok bij één combinatie van vluchtelementen hield. ,,Ik ging voor die eerste combi, zodat ik wat speling zou hebben. Daarom was de tweede niet nodig en kon ik de oefening strak afmaken.''

In de finale, waarin de olympisch en tweevoudig wereldkampioen voor de derde keer de Europese titel aan de rekstok kan veroveren, zal er meer risico genomen worden. ,,Mijn uitgangswaarde (moeilijkheidsgraad) moet dan van 6,2 naar 6,8. En dan moet ik weer zo netjes zien te turnen.'' De Kroaat Tin Srbic, die hem vorig jaar in Montreal van zijn derde wereldtitel afhield, ontbreekt in ieder geval in Glasgow.

Turnen

Het teamresultaat staat bij de Nederlandse turners het komende jaar centraal. Maar wat de eerste stap richting de Olympische Spelen van Tokio had moeten zijn, werd bij de EK in Glasgow een deceptie. De doelstelling, een plaats bij de top vijf, werd bij lange na niet gehaald. Oranje, vier jaar geleden zesde, werd nu negende in de kwalificaties en mist de teamfinale.

Een troost was de finaleplaats voor Epke Zonderland aan de rekstok, maar die was de Fries aan zijn stand verplicht. Zonderland turnde een behoudende oefening die hem een score van 14,333 opleverde. Daarmee plaatste hij zich desondanks als eerste voor de finale van zondag, waarin hij de favoriet is. Voor Frank Rijken, die op brug (14,366) net buiten de top acht viel, voor Bart Deurloo, derde nog aan de rekstok bij de WK in Montreal, Casimir Schmidt en Bram Verhofstad rest slechts toekijken als komend weekeinde de finales plaatsvinden.

Atletiek

Nadine Visser heeft bij de EK atletiek in Berlijn net naast een medaille gegrepen op de 100 meter horden. De 23-jarige atlete uit Hoorn eindigde in de finale als vierde in 12,88 seconden.Het goud was voor de Wit-Russische Elvira Herman in 12,67. De Duitse Pamela Dutkiewicz pakte het zilver in 12,72. Een andere Duitse, titelverdedigster Cindy Roleder, rende naar het brons in 12,77.

Volledig scherm
Nadine Visser in actie op de 100 meter horden. © belga

Atletiek

Sprinter Solomon Bockarie heeft zich niet in de strijd om de medailles kunnen mengen op de 200 meter bij de EK in Berlijn. Hij spurtte vanuit de moeilijke baan 1 naar de achtste en laatste plaats, wel in een beste seizoenstijd van 20,39 seconden. De zege ging overtuigend naar regerend wereldkampioen Ramil Gulijev uit Turkije. Hij snelde naar het goud in 19,76, een kampioenschapsrecord. De Brit Natheneel Mitchell-Blake pakte het zilver in 20,04, het brons was voor de Zwitser Alex Wilson, die ook 20,04 achter zijn naam kreeg.Op zich was het al knap dat Bockarie in de finale stond. Hij deed wat Churandy Martina niet lukte. Het boegbeeld van de Nederlandse sprint werd in de halve finales uitgeschakeld.

Atletiek

Hoogspringer Douwe Amels heeft zich bij de EK atletiek in Berlijn voor de finale van het hoogspringen geplaatst. De 26-jarige Fries, ooit Europees kampioen bij de beloften, ging over een hoogte van 2,21 en eindigde daarmee als tiende in de kwalificatie, voldoende voor een optreden komende zaterdag in de finale.

Atletiek

Anouk Vetter is na een haperend begin goed teruggekomen op de zevenkamp bij de EK atletiek in Berlijn. De titelverdedigster bezet na de eerste dag, en vier onderdelen, de vijfde plaats in de tussenstand.

De 25-jarige Arnhemse opende de wedstrijd in het Olympisch Stadion met de zevende tijd op de 100 meter horden: 13,55. Ze raakte vol het zevende hekje en was zichtbaar even uit balans. Het hoogspringen ging naar behoren met 1,76 meter, maar had beter gekund. De kogel ging naar 14,79 meter en daarmee zette Vetter de stijgende lijn in. Ook haar 23,97 op de 200 meter was voor haar doen een prima tijd.Met 3802 punten heeft ze wel een flinke achterstand op de Britse Katarina Johnson-Thompson, die bovenaan staat met 4017 punten. Olympisch- en wereldkampioene Nafissatou Thiam uit België volgt met 3930 punten. De derde plaats is in handen van de Duitse Carolin Schäfer, die 46 punten meer heeft dan de Nederlandse troef.

Atletiek

Madiea Ghafoor en Lisanne de Witte hebben hun goede vorm van deze zomer onderstreept met een plek in de finale van de 400 meter bij de EK atletiek in Berlijn.De Amsterdamse Ghafoor liep in haar serie van de halve finales naar de tweede plaats in 51,29 en plaatste zich rechstreeks voor de eindstrijd op zaterdagavond.

De Witte rende in haar heat naar de derde plaats. Dat was onvoldoende voor directe kwalificatie, maar met haar tijd van 51,24 ging ze als tijdsnelste alsnog door.

Volledig scherm
Laura en Lisanne de Witte. © anp

Atletiek

Nadine Visser heeft zich bij de EK atletiek in Berlijn geplaatst voor de finale van de 100 meter horden. De 23-jarige atlete uit Hoorn finishte als tweede in 12,84 seconden in haar heat van de halve finales en dat betekende directe doorgang naar de eindstrijd later donderdagavond. Haar tijd was de vijfde van het veld. De Duitse Pamela Dutkiewicz was in 12,71 de snelste. Visser verraste afgelopen winter met de bronzen medaille op de 60 meter horden bij de WK indoor in Birmingham. In juni verbeterde ze het Nederlands record en zette het op 12,71. Ze liep de 12,77 van Marjan Olyslager uit 1989 uit de boeken.

Eefje Boons redde het niet. Ze eindigde als vijfde in haar heat in 12,94 en was daarmee uitgeschakeld.

Zwemmen

De Nederlandse estafetteploegen hebben aan het slot van de EK zwemmen in Glasgow een bijrol gespeeld in de finales van de 4x100 meter wisselslag. De mannen eindigden als zevende, de vrouwen werden vijfde. Een medaille werd van beide teams vooraf al niet verwacht.

Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Stan Pijnenburg zetten een tijd neer van 3.35,24, bijna 5 seconden achter het winnende Britse kwartet: 3.30,44. De Britse schoolslagspecialist Adam Peaty veroverde zo zijn vierde Europese titel in Glasgow. Het zilver ging naar Rusland (3.32,03), brons was voor Duitsland (3.33,52).

Bij de vrouwen zegevierde Rusland in 3.54,22, voor Denemarken (3.56,69) en Groot-Brittannië (3.56,91). Het Nederlandse kwartet Kira Toussaint, Tes Schouten, Kinge Zandringa en Femke Heemskerk werd vijfde in 3.58,94. Als startzwemster verbeterde Toussaint haar Nederlands record op de 100 meter rugslag. Ze klokte 59,81, iets sneller dan eerder dit jaar in Eindhoven (59,88).

Turnen

Epke Zonderland concludeerde donderdag bij de EK in Glasgow dat de Nederlandse turners niet optimaal hadden gepresteerd. Deelname aan de landenfinale staat op de tocht, met nog twaalf landen die in actie komen. ,,We hebben echt wel wat punten laten liggen'', stelde de Fries, die op rek wel de beste score tot nu toe liet noteren.

De doelstelling van het team was van tevoren door bondscoach Bram van Bokhoven bepaald op top vijf. ,,Het wordt spannend of we de landenfinale halen. Ik schat de kansen op 50/50'', meende Zonderland, die zelf ook punten liet liggen op brug. ,,Twee van de drie oefeningen op brug klopten niet. Mijn oefening is normaal een zekerheidje, maar ik verlies een punt. Gelukkig dat we het op voltige goed afmaakten.''

Volledig scherm
© epa

Zwemmen

Jesse Puts heeft in de EK-finale van de 50 meter vrije slag niet kunnen meedoen om de medailles. De 23-jarige Utrechter tikte als zesde aan in 22,08 seconden, ruim boven zijn Nederlands record van 21,82. Puts was ook langzamer dan in de halve finales, toen hij met 22,02 de zevende tijd had geklokt.

De Europese titel ging naar de Brit Benjamin Proud, die het goud pakte in 21,34 seconden. Kristian Gkolomeev uit Griekenland eindigde als tweede (21,44), het brons ging naar de Italiaan Andrea Vergani (21,68). De Russische favoriet Vladimir Morozov greep net naast de medailles (vierde in 21,74).

Puts veroverde twee jaar geleden tot ieders verrassing de wereldtitel 50 vrij op de kortebaan. De Utrechter loste kort daarna Pieter van den Hoogenband af als houder van het Nederlandse record op de sprint in het 50 meterbad. Sindsdien vallen zijn resultaten tegen.

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo heeft bij de EK in Glasgow naast de medailles gegrepen op de 50 meter vlinderslag. De 27-jarige Groningse ging in de finale hard van start, maar tikte pas als zesde aan in 25,88 seconden. De Europese titel ging voor de vierde keer op rij naar Sarah Sjöström uit Zweden: 25,16.Kromowidjojo had in overleg met bondscoach Marcel Wouda de 100 meter vrije slag overgeslagen, omdat ze volgens Wouda meer kans op een medaille zou hebben op de 50 vlinder. De drievoudig olympisch kampioene kon haar moeizame toernooi in Glasgow echter niet opluisteren met nog een plak.

Volledig scherm
© anp

Atletiek

Jony Heerink en Marije Dankelman hebben op de EK triatlon geen rol van betekenis kunnen spelen. Beide atletes eindigden op ruime achterstand van de Zwitserse winnares Nicola Spirig in de achterhoede. Spirig finishte in een tijd van 1.59.13. Zilver was er voor Jessica Learmonth uit Groot-Brittannië, die 33 seconden later binnen kwam. De Française Cassandre Beaugrand werd met een tijd van 2.00.57 derde.

Heerink schommelde gedurende de wedstrijd tussen een 39ste en 28ste plaats en kwam uiteindelijk als de nummer dertig over de meet in een tijd van 2.11.15. Dankelman gaf met een tijd van 2.11.49 voor 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen meer dan twaalf minuten toe op de winnares.

Wielrennen

Mark Cavendish gaat zondag niet van start in de wegwedstrijd op de Europese kampioenschappen wielrennen. De Britse voormalige wereldkampioen is niet fit en heeft van artsen het advies gekregen niet te rijden, maakte de Britse wielerbond bekend.Reikhalzend was er uitgekeken naar een treffen tussen de 33-jarige sprinter en de huidige wereldkampioen Peter Sagan uit Slowakije. Cavendish kampt dit seizoen echter met diverse blessures door valpartijen. ,,Het is ongelooflijk teleurstellend me te moeten terugtrekken uit het geweldige Britse wielerteam dat in Glasgow meedoet'', aldus de sprinter.

Turnen

Epke Zonderland staat voorlopig eerste in de kwalificatie op het toestel rek, Bart Deurloo 3e op datzelfde toestel. Op brug heeft Frank Rijken verrassend de hoogste score in de tussenstand. Vanavond komen nog turners uit 12 sterke landen in actie. De beste acht turners per toestel plaatsen zich voor de toestelfinales van zondag, de beste acht landen voor de teamfinale van zaterdag.

Weertman wint na fotofinish

Ferry Weertman pakt de Europese titel op de 10 km openwaterzwemmen na een fotofinish. Lees hier meer.

Volledig scherm
. © photo_news

Ontknoping 10 km openwater

De spanning is om te snijden in de laatste kilometer op de 10 km openwaterzwemmen. Weertman krijgt stevige concurrentie van de Hongaar Rasovszky, winnaar van de (niet olympische) 5 kilometer.

Weertman schuift op

Met de finale in aantocht, schuift Weertman steeds verder naar voren. Hij ligt inmiddels al op de tweede plaats.

Volledig scherm
© epa

Vetter elfde op zevenkamp

Anouk Vetter is wat haperend begonnen aan de zevenkamp bij de EK atletiek in Berlijn. De titelverdedigster bezet na de eerste twee onderdelen de elfde plaats in de tussenstand. Haar sterke nummers moeten nog wel komen.

De 25-jarige Arnhemse opende de wedstrijd met de zevende tijd op de 100 meter horden: 13,55. Ze raakte vol het zevende hekje en was zichtbaar even uit balans. ,,De horden waren slordig. Ik was ook heel nerveus voor de start, zat helemaal te trillen. De schade viel nog mee, want ik had ook zomaar kunnen struikelen'', vertelde ze in de catacomben van het Olympisch Stadion.

Het hoogspringen ging naar behoren met 1,76 meter, maar had beter gekund. ,,Ik zat best wel goed in de wedstrijd. Jammer dat ik de 1,79 niet haalde, want dan had ik de tegenvaller op de horden weer helemaal goedgemaakt. Dus tot dusver zeg ik: mwah.''

Katarina Johnson-Thompson voert de stand aan, olympisch en wereldkampioene Nafissatou Thiam volgt. De Britse en de Belgische wonnen het hoogspringen met 1,91. Voor Thiam, die over de 2 meter kan springen, was dat een tegenvallende hoogte. De zevenkamp vervolgt vanavond met het kogelstoten.

Weertman in open water

Ferry Weertman hoopt het voorbeeld van Sharon van Rouwendaal te volgen. Hij is net als Pepijn Smits begonnen aan zijn zwemrace van 10 kilometer in het open water. Weertman is op deze afstand regerend olympisch- en wereldkampioen.

laad oudere berichten