Volledig scherm
© anp

LIVE EK's: Harmsen zesde op BMX-baan, Amels achtste bij hoogspringen

Voorlaatste dag van De Europese KampioenschappenVandaag: zwemmen, BMX, atletiek en turnenKansen voor Schippers en Samuel op 200 meter

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Atletiek

Lisanne de Witte heeft iets bijzonders gepresteerd op de EK atletiek in Berlijn. Na 56 jaar haalde een Nederlandse atlete weer een medaille op de 400 meter, altijd een sterk bezet nummer. De Witte spurtte naar het brons in een Nederlands record van 50,77 seconden. In 1962 ging Tilly van der Zwaard haar voor op de EK in Belgrado. Ze won brons in 54,4, destijds ook een Nederlands record.

De 25-jarige De Witte timmert al een aantal jaar aan de internationale weg op de 400 meter. Sinds vorig jaar doet ze vrijwel alles samen met haar jongere zus Laura. De twee liepen al samen op de 4x400 meter bij de Olympische Spelen van Rio en willen over twee jaar in Tokio op herhaling.

,,Het is een bijzondere gewaarwording te pieken op het moment dat het moet'', zei De Witte. ,,Ik heb hiervoor veel toernooien gehad waar ik niet echt blij was met mijn prestatie. Nu durf ik te zeggen dat ik de volgende keer voor goud ga. Ik kan zeker nog doorgroeien.''

Volledig scherm
© ap

Atletiek

Hoogspringer Douwe Amels is achtste geworden in de finale van het hoogspringen op de EK atletiek in Berlijn. Hij kwam niet hoger dan 2,19 meter. Goud was voor de Pool Mateusz Przybylko met 2,35. Hij waagde nog een poging op 2,38, maar die mislukte.

Amels had zich met 2,21 geplaatst voor de finale, maar in het volle Olympiastadion kon hij niet zichzelf overtreffen. ,,Ik ben achtste van Europa, dat is leuk om te zeggen. Maar daar houdt het wel mee op. Die 2,19 was niet zo goed.'' De 26-jarige Fries was ooit Europees kampioen bij de beloften en sprong al eens over 2,28. Zijn ontwikkeling werd echter gedwarsboomd door een zware enkelblessure. Twee enkeloperaties waren nodig en een lange revalidatie volgde. ,,Dit is mijn eerste jaar dat ik weer helemaal fit ben, daar ben ik ook blij mee.''

Volledig scherm
© ap

Atletiek

Dafne Schippers heeft zilver gewonnen op de 200 meter bij de EK atletiek in Berlijn. Ze moest Asher-Smith voor zich dulden. Jamile Samuel won brons. Lees hier meer over de 200 meter.

Atletiek

Benjamin de Haan is bij de EK atletiek in Berlijn op de twintigste plaats geëindigd in de finale van de 5000 meter. De 25-jarige Nederlander, geboren en getogen in de Verenigde Staten, figureerde in de show van de Noorse broers Jakob en Henrik Ingebrigtsen.

De Haan passeerde de meet als 21e, maar schoof door de diskwalificatie van de Belg Isaac Kimeli een plaatsje op in de eindrangschikking. Jakob, met zeventien jaar de jongste, snelde net als een dag eerder op de 1500 meter naar de Europese titel in 13.17,06. Zijn tien jaar oudere broer Henrik kwam als tweede over de finish en maakte het familiefeest compleet. Jakob Ingebrigtsen had zich vrijdag met 17 jaar en 324 dagen tot de jongste Europees kampioen ooit gekroond. Een dag later was de tiener ook oppermachtig op de 5000 meter. Op het laatste stuk liep hij met grote passen weg bij de rest. Broer Henrik, in 2012 Europees kampioen op de 1500 meter, pakte zilver in 13.18,75. Het brons ging naar de Fransman Morhad Amdouni (13.19,14). De Haan finishte in de achterhoede in 13.42,95, ruim boven zijn persoonlijk record. De Haan veroverde dit jaar de Nederlandse titels op de 5000 en 10.000 meter en trad voor het eerst op in een titeltoernooi. Hij figureerde in Berlijn ook op de 10.000 meter. De Haan werd op een rondje gezet en arriveerde als 22e in 29.38,31.

Volledig scherm
© afp

Atletiek

Lisanne de Witte heeft verrast met een bronzen medaille op de 400 meter op de EK atletiek in Berlijn. De 25-jarige atlete uit Heiloo rende in het Olympiastadion naar de derde plaats in een tijd van 50,77, een Nederlands record.

Madiea Ghafoor eindigde als achtste in 51,57. De Poolse Justyna Swiety-Ersetic won het goud in 50,41.

Turnen

De Russische turners hebben de landenfinale gewonnen met een score van 257,260 punten. Groot-Brittannië moest zich met zilver tevreden stellen (253,362) en het brons ging naar Frankrijk (246,928).

De Nederlandse turners deden niet mee in de finale in Glasgow. Oranje, vier jaar geleden zesde, werd donderdag negende in de kwalificaties. Dat was niet voldoende.

Dat was het wat betreft de Nederlandse inbreng even op de Europese kampioenschappen. Het wachten is op de atleten in Berlijn. Daar heeft Oranje vanavond op de EK atletiek nog wel wat ijzers in het vuur met:

• 20.00u finale hoogspringen mannen: Douwe Amels
• 20.12u finale 400 meter vrouwen: Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor
• 20.45u finale 200 meter vrouwen: Dafne Schippers en Jamile Samuel
• 20.55u finale 5000 meter mannen: Benjamin de Haan

Harmsen zesde

Joris Harmsen tekent voor de zesde plaats in de mannenfinale van het EK BMX in Glasgow. De wereldtitel is voor de Brit Kyle Evans, die zijn landgenoot Kye Whyte achter zich houdt. Het brons gaat naar de Fransman Sylvain André.

GOUD!

Voor de tweede keer vandaag is er goud voor Oranje. Laura Smulders is de beste vrouw van Europa op de BMX-baan. Lees hier meer.

GOUD!

Het eerste eremetaal van de dag is een feit en het is direct goud voor Nederland! De openwaterzwemmers Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman winnen de 5 kilometer estafette. Lees hier meer.

Maar één man naar finale BMX

De halve finales bij de mannen vallen erg tegen voor Nederland. Favoriet Niek Kimmann raakt buiten de baan en ook Dave van der Burg redt het niet. Alleen Joris Harmsen mag zijn opwachting maken in de finale later vandaag.

Volledig scherm
© anp

Vier Nederlandse vrouwen naar finale BMX

BMX'sters Laura Smulders, Judy Baauw, Manon Veenstra en Merel Smulders hebben de finale gehaald bij De Europese Kampioenschappen in Glasgow. Smulders werd eerste in haar halve finale, waarin Baauw als tweede en Veenstra als vierde eindigden. Merel Smulders werd vierde in haar halve finale.

Jansen mist finale op 3-meterplank

Schoonspringster Inge Jansen is bij de Europese kampioenschappen schoonspringen niet in geslaagd de finale te bereiken op de 3-meterplank. Jansen kwam in de Commonwealth Pool van Edinburgh na vijf sprongen uit op een score van 231.20. Daarmee werd ze vijftiende in de kwalificaties. Slechts de beste twaalf plaatsen zich voor de finale. De Russin Maria Poliakova had de beste score: 318.65.

Jansen werd eerder deze week met Pascal Faatz vierde bij het gemengd synchroonspringen vanaf de 3-meterplank. De Limburgse verraste vorig jaar met de achtste plek in de WK-finale.

Volledig scherm
© anp

Drie mannen over in BMX-toernooi

Joris Harmsen, Dave van der Burg en Niek Kimmann hebben zich geplaatste voor de halve finales van de EK BMX in Glasgow. Harmsen ging als vierde in zijn rit nipt door. Van der Burg en Kimmann tekenden voor de derde en eerste plaats in hun kwartfinales.

Mitchel Schotman en Robin Dijk werden uitgeschakeld. De halve finales staan om 12.50 uur op het EK-programma in Glasgow.

5 Nederlanders in kwartfinales

Inmiddels is het BMX-toernooi in Glasgow voor vandaag losgebarsten. Niek Kimmann, Mitchel Schotman, Joris Harmsen, Robin Dijk en Dave van der Burg hebben de kwartfinales bereikt.

Kevin van de Groenendaal, Justin Kimmann en Niels Bensink redden het niet. Om 11.55 uur gaat het toernooi verder met de kwartfinales.

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp

Kritiek

Dafne Schippers is niet in topvorm en krijgt nogal wat kritiek op de samenwerking met coach Rana Reider. Vanavond kan ze op de 200-meter wat monden snoeren.

Lees er hier alles over.

13 BMX'ers

De voltallige Nederlandse BMX-ploeg is in Glasgow nog in de race voor eremetaal. Tijdens de kwalificatieraces wisten alle dertien mannen en vrouwen zich te plaatsen voor de volgende ronde. Vandaag staan vanaf 11.05 uur voor de mannen de achtstefinales op het programma en de vrouwen maken zich al op voor de halve finales.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp

Kansen op EK atletiek

De Nederlands atletiekploeg heeft na vijf dagen nog betrekkelijk weinig medailles vergaard op de EK atletiek in Berlijn, maar vandaag gaat Oranje mogelijk oogsten en eremetaal toevoegen aan het zilver van Susan Krumins (10.000 meter) en het brons van Dafne Schippers (100 meter).

Kansen op medailles zijn er op de 200 meter voor tweevoudig wereldkampioene Schippers, maar ook voor Jamile Samuel. De Amsterdamse sprintster liep in de halve finales de tweede tijd en was zelfs sneller dan haar wereldberoemde landgenote uit Utrecht. Dina Asher-Smith is de topfavoriete voor het goud. De Britse won al de 100 meter en plaatste zich ook als snelste voor de finale van de 200 meter, die staat gepland om 20.45 uur.

Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor zijn de Nederlandse troeven in de finale van de 400 meter om 20.10 uur. Ghafoor is de Nederlands kampioene op deze afstand, maar De Witte liep dit jaar het twintig jaar oude Nederlands record van Ester Goossens uit de boeken. Geen van de andere atletes in de finale liep dit jaar harder dan de 50,96 van De Witte.

welkom!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van de Europese kampioenschappen zwemmen, atletiek, BMX en turnen. Vier verschillende sporten, tientallen disciplines. Om het overzichtelijk te houden, bundelen we hier de belangrijkste ontwikkelingen met speciale aandacht voor de Nederlandse deelnemers.

geen oudere berichten