Volledig scherm
© ap

Nederland ziet Canada voorbij komen op medaillespiegel

Nederland zakt na dag 11 van de winterspelen naar plek vier op de medaillespiegel. 'We' hebben nu zesmaal goud, vijf keer zilver en twee keer brons.

Nabeschouwing

Canada gaat Oranje met 6 goud, 5 zilver en 6 brons voorbij. Noorwegen leidt het klassement met 28 medailles (waarvan 11 goud), voor Duitsland met 20 plakken (waarvan 10 goud).

De top 10 van het klassement:

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afsluiting

We sluiten dit liveblog na dag 11 van de winterspelen weer af. Morgenvroeg zijn weer er weer, met onder meer het favoriete onderdeel van Sjinkie Knegt: de 500 meter

Volledig scherm
© getty

Weer Canada en VS in finake

De olympische ijshockeyfinale bij de vrouwen is zoals gewoonlijk weer een Noord-Amerikaans onderonsje. De Verenigde Staten schakelden Finland uit (5-0) in de halve finale en Canada was met dezelfde cijfers te sterk voor de Russische ploeg die onder neutrale vlag uitkomt op de Spelen.

Alleen in 2006 ging de vrouwenfinale, die sinds 1998 in het olympische programma is opgenomen, niet tussen Canada en de VS. Zweden schakelde dat jaar verrassend de VS uit om vervolgens in de finale tegen Canada te verliezen. Regerend olympisch kampioen Canada kan voor de vijfde opeenvolgende keer goud halen op de Winterspelen. Alleen in 1998 verloor de Canadese ploeg van de VS.

Goud voor Noren bij skispringen

Het Noorse landenteam heeft olympisch goud gepakt bij het skispringen. Daniel Andre Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang en Robert Johansson bleven Duitsland en Polen voor. De Noren sprongen 1098,5 punten bij elkaar, ruim voor Duitsland met 1075,7 en Polen met 1072,4.

De wedstrijd bleef spannend tot de laatste sprong van Johanssen die eerder al twee keer individueel brons had gewonnen. Grote man bij de Noren in de landenwedstrijd was Tande met 141 en 145 punten uit de eerste en tweede sprong.

Andreas Wellinger uit Duitsland was de succesvolste springer op deze Spelen. Hij won op de kleine schans en pakte zilver op de grote schans en bij de landenwedstrijd. Kamil Stoch uit Polen pakte goud op het koningsnummer en brons in het landenklassement.

Medaillespiegel

Nederland zakt na dag 11 van de winterspelen naar plek vier op de medaillespiegel. 'We' hebben nu zesmaal goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Canada gaat Oranje met 6 goud, 5 zilver en 6 brons voorbij. Noorwegen leidt het klassement met 28 medailles (waarvan 11 goud), voor Duitsland met 20 plakken (waarvan 10 goud).

De top 10 van het klassement:

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Goud voor Canadese en Duitse bobduo's

De Canadezen moeten het goud bij het tweemansbobben delen met Duitsland. De Canadezen Justin Kripps en Alexander Kopacz en de Duitsers Francesco Friedrich en Thorsten Margis kwamen na vier runs tot een tijd van 3.16,86, waardoor beide teams goud wonnen. Het brons was na de snelste laatste afdaling voor het Letse koppel Oskars Melbardis en Janis Strenga. Zij waren na vier afdalingen 0,05 seconde langzamer.

Door het goud van Canada zakt Nederland een plekje in de medaillespiegel.

Kripps leidt met één run te gaan

De Canadezen Justin Kripps en Alexander Kopacz starten als leider aan de laatste run in de tweemansbob. Het Canadese duo zette met 49,09 de derde tijd neer in de derde run en dat was voldoende om de koppositie over te nemen van de Duitsers Nico Walther en Christian Poser.

Volledig scherm
Justin Kripps en Alexander Kopacz. © photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Skiën opnieuw verplaatst

De combinatie bij de skiesters is door de organisatie van de Olympische Spelen een dag verplaatst naar donderdag. De wedstrijd met een afdaling en een slalom zou aanvankelijk om vrijdag worden gehouden, maar is vanwege de verwachte weersomstandigheden een dag naar voren gehaald. Voor vrijdag wordt sneeuw en slecht zicht voorspeld. ,,Donderdag wordt een veel betere dag", zegt wedstrijddirecteur Atle Skaardal van de skifederatie FIS.

Door de verschuiving in het programma beginnen de skiërs donderdag een kwartier eerder met hun slalom, om 2.00 uur (Nederlandse tijd). De vrouwen starten om 3.30 uur met de afdaling. De mannen skiën vervolgens om 5.30 uur de tweede run van de slalom en de vrouwen beginnen om 7.00 uur met slalom.

500 meter live

Nog een minuut of vijf en dan gaan de topsprinters los op één van de meest onvoorspelbare nummers in het olympische schaatstoernooi: de 500 meter. Met Jan Smeekens, Ronald Mulder en Kai Verbij heeft Nederland drie kanshebbers voor een medaille, maar er zijn er nog tien die op een goede dag meedoen voor goud. Volg het hier live.

Vrouwen door op achtervolging

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra hebben zich in een olympisch record als eerste geplaatst voor de halve finales van woensdag, waarin de VS de tegenstander is. Lees hier een verslag.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp

Geen hand, maar boks

De olympische ijshockeyers breken in Pyeongchang noodgedwongen met een traditie in de sport. Vanwege de vrees voor besmetting van het norovirus, mogen de sporters elkaar de hand niet meer schudden voor de wedstrijden, maar een 'boks' geven mag wel.

De vader van James Wisniewski, verdediger van de VS, werd vorige week getroffen door het virus. Hij is één van de 49 personen die nog in quarantaine worden gehouden in het olympisch park. Bij de vrouwen kozen Finland en de VS er vanochtend voor elkaar wel gewoon een hand te geven.

Ouders Vonn geweerd van training

Lindsey Vonn is zwaar teleurgesteld in de organisatie van het olympische skitoernooi. Haar ouders die zijn overgevlogen uit de VS waren niet welkom bij de training voor de afdaling. Ondanks de protesten van Vonn en skibond FIS, krijgen toeschouwers geen toegang tot de trainingen van de skiërs.

Volledig scherm
© reuters

Jamaicaanse bobbers mogen slee houden

De Jamaicaanse bobsleesters lijken definitief te kunnen beschikken over hun bob. Na het wegsturen van hun coach Sandra Kiriasis eerder deze week, dreigde de Duitse voormalig bobsleester de bobslee mee te nemen die ze het Jamaicaanse team bezorgd had.

In de verwijten over en weer tussen de Jamaiacaanse bond en de Duitse trainster heeft zich nu ook bobsleevereniging BSC Winterberg gemeld. De club meldt dat Kiriasis 'op geen enkele moment de eigenaresse van de bob is geweest', omdat zij een naar haar verstuurde huurovereenkomst nooit heeft ondertekend en teruggestuurd.

De Duitse club meldt dat de Jamaicaanse bobsleebond nu een geldige koopovereenkomst heeft. Door interventie van een Jamaicaanse bierbrouwer werd de bob alsnog zekergesteld. Dat zorgt er in ieder geval voor dat piloot Jazmine Fenlator-Victorian en remster Carrie Russell morgen van start kunnen gaan.

Volledig scherm
Lindsey Vonn. © photo_news

Vonn laat zich niet kisten

Lindsey Vonn is niet van plan haar toon te matigen, nadat ze een containerschip aan negatieve reacties kreeg op Twitter na haar mislukte Super G. Aanhangers van Donald Trump namen haar de maat, omdat Vonn eerder kritiek had geuit op de president van de VS. Lees verder.

Loting

Dit zijn de ritten om in de gaten te houden op de 500 meter.

Volledig scherm
© AD

Live schaatsen

Over iets meer dan een uur komen de Nederlandse schaatsvrouwen in actie op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra bijten het spits af tegen Zuid-Korea. Volg hier de live.

Curlinggekte

Curling blijkt verrassend populair te zijn in San Francisco...

Rel in Franse skiploeg

De Franse skiër Mathieu Faivre is uit de olympische ploeg gezet. De vriend van de Amerikaanse ski-ster Mikaela Shiffrin is naar huis gestuurd omdat hij zich negatief had uitgelaten over de successen van zijn landgenoten. Volgens het Franse team was Faivre alleen maar bezig met zijn eigen succes.

Hij eindigde zondag als zevende op de reuzenslalom. Alexis Pinturault won brons achter de Oostenrijkse winnaar Marcel Hirscher. Twee andere Fransmannen, Thomas Fanara en Victor Muffat-Jeandet, werden vijfde en zesde.

Faivre won vorig jaar met Frankrijk nog goud op het WK. Hij heeft via Facebook excuses aangeboden. ,,Ik zei dat de prestaties van het team mij niet zoveel konden schelen. Maar dat werd mij gevraagd tien minuten na mijn race. Ik was teleurgesteld en maakte mij vooral druk over mijn eigen prestatie en mijn eigen falen. Ik wilde me zeker niet respectloos uitlaten richting mijn teamgenoten. Ik was trots dat ik mijn land mocht vertegenwoordigen.''

Mathieu Faivre

Bonjour Je voudrais revenir sur les propos que j'ai eu suite à ma course des Jeux Olympiques aujourd'hui à PyeongChang. Pour rappel, j'avais affirmé que la course d'équipe ( et non le team event !!...

Programma

In Pyeongchang staat het avondprogramma voor de deur. Deze medailles zijn er te verdelen:

• schaatsen: 500 meter (m) met Kai Verbij, Jan Smeekens en Ronald Mulder
• bobsleeën: finale tweemansbob (m)
• schansspringen: team competitie (m), grote schans

Wat staat er nog meer op het programma:
• schaatsen: ploeggenachtervolging (v) met Nederland (Wüst, Leenstra, De Jong)
• curling: round robin (m/v), negende ronde
• ijshockey: halve finale (v), Canada-OAR

Plaatje

Schitterende foto van de training voor de Noordse combinatie in de vroege ochtend in Pyeongchang. Fly me to the moo... eh, sun.

Volledig scherm
© AFP

Morgen uitspraak CAS

Update over de dopingzaak rondom de Russische curler Alexander Kroesjelnitski: sportarbitragehof CAS doet morgen een uitspraak. De bronzen medaille van de Rus bij het gemengd curlen staat op de tocht nu hij is betrapt op het gebruik van meldonium. Kroesjelnitski heeft Korea inmiddels verlaten.

laad oudere berichten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement