Volledig scherm
© afp

Vlam gedoofd, Bach spreekt van 'zeer succesvolle' Spelen

Thomas Bach heeft de Olympische Spelen in Pyeongchang voor gesloten verklaard. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité was vol lof over het evenement in Zuid-Korea.

Nabeschouwing

,,Het was in alle opzichten een succes. Pyeongchang, gefeliciteerd. Ik dank jullie uit de grond van mijn hart'', aldus Bach.

,,Sport brengt mensen samen in onze fragiele wereld. Het IOC blijft zich inzetten voor de dialoog, ook na het doven van de vlam'', zei Bach, daarbij doelend op de gezamenlijke deelname van Zuid-Korea en Noord-Korea aan de Spelen.,,We hebben deze Spelen een aantal nieuwe sportonderdelen gezien. Onderdelen die nieuwe generaties aanspreken'', aldus Bach verder. ,,We hebben grenzen verlegd.''

Liveblog

 geen nieuwe berichten

We tellen alweer af naar Peking...

We sluiten dit achttiende én laatste liveblog van de Winterspelen in Pyeongchang af en danken jullie voor het volgen. En, niet getreurd, over 1439 dagen, 22 uur en 52 minuten beginnen de volgende Winterspelen alweer...

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty

Vlam gedoofd!

En dan is de vlam uit! We werken in Pyeongchang toe naar de finale van een schitterende sluitingsceremonie. Wat een prachtige show! De Spelen in Zuid-Korea begonnen zestien dagen eerder. Nadat de vlam werd gedoofd namen de deelnemende sporters aan de Winterspelen bezit van het middenterrein in het stadion. Zij dansten op muziek van onder anderen de Nederlandse dj Martin Garrix. Hij volgde daarmee dj Tiësto op, die in 2004 optrad tijdens de openingsceremonie van de Zomerspelen in Athene.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© getty

Spelen gesloten, nu de vlam nog uit

Thomas Bach sluit de Winterspelen van Pyeongchang! Aan zijn zijde zes sporters van alle continenten, onder wie de Amerikaanse skister Lindsey Vonn, de Franse biatleet Martin Fourcade en de wederom ingeoliede langlaufer Pita Taufatofua uit Tonga.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Speech van Bach

,,De Olympische Spelen zijn een hommage aan het verleden en een blijk van vertrouwen in de toekomst'', zo spreekt Thomas Bach mooie woorden in zijn speech.

Volledig scherm
© photo_news

Speech van Lee

In een lange speech noemt de Zuid-Koreaanse president van het organisatiecomité, Hee-beom Lee, alle deelnemers 'echte winnaars' en wenst de sporters die blesures opliepen, onder wie 'onze' snowboarder Niek van der Velden, sterkte bij hun herstel.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Vlag

De olympische vlag is gestreken en overgedragen aan IOC-baas Thomas Bach, die hem op zijn beurt weer overhandigt aan Jining Chen, de burgemeester van Peking, de stad die in 2022 de Winterspelen organiseert. Peking is over vier jaar gastheer van de 24ste editie van de Winterspelen. In de Chinese hoofdstad vonden in 2008 de Zomerspelen plaats.

Volledig scherm
© afp

Koreaanse Lady Gaga

CL, een bekende zangeres, treedt op. Lee Chae-rin lijkt het meeste op een Koreaanse versie van Lady Gaga.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© ap

Goud voor Bjørgen

Er volgen nu nog twee medaille-ceremonies; de 30km klassieke stijl (vrouwen) en de 50km klassieke stijl (mannen) bij het langlaufen. Marit Bjørgen krijgt haar achtste olympische gouden medaille! Daarmee is de Noorse de meest gelauwerde winterolympiër aller tijden. Bjørgen kreeg haar gouden medaille in een passende setting. Tijdens de sluitingsceremonie reikte IOC-voorzitter Thomas Bach in een volgepakt stadion haar de plak uit en werd het Noorse volkslied gespeeld.

Olympics on Twitter

Congratulations Mass Start 30km cross country skiing #PyeongChang2018 #Olympics #ClosingCeremony

Volledig scherm
© afp

Landenparade klaar

Alle atleten zijn binnen, de landenparade wordt stilaan afgesloten voor het slotstuk van de sluitingsceremonie. TeamNL maakte, net als de atleten van de andere landen, een uitgelaten indruk aan het einde van het evenement dat ruim twee weken terug begon. Ireen Wüst, die voor het laatst deelnam aan de Winterspelen, liep een stuk met de Nederlandse vlag in het stadion en stond die daarna af aan een van de vrijwilligers. De sporters hebben inmiddels plaatsgenomen op de tribune om het vervolg van de ceremonie te bekijken.

Volledig scherm
© photo_news

TeamNL ook binnen

Daar is TeamNL! Ongeveer twintig atleten lopen namens Nederland mee in de sluitingsceremonie.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© reuters

De vlaggen

De vlaggen van de deelnemende landen - minus die van Rusland - worden binnengebracht. Het is wachten op de atleten, te beginnen met de Griekse alpineskiër Antoniou Ionnanis. Het ziet er allemaal wat losser uit, gelukkig! Ireen Wüst staat in de middencirkel met de vlag te zwaaien.

Volledig scherm
© getty

Gitaarsolo

Een meisje van 13 jaar geeft een minutenlange gitaarsolo die een interpretatie moet zijn van Vivaldi's 'Vier Seizoenen'. Wij horen het niet, maar het klinkt bij vlagen indrukwekkend.

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© getty

De vlag van Zuid-Korea

De bobo's komen binnen, van president Moon Jae-in tot Ivanka Trump naar IOC-baas Thomas Bach. Ze zien dat de vlag van Zuid-Korea wordt binnengedragen.

Volledig scherm
© getty

Sluitingsceremonie begonnen

De sluitingsceremonie van de 23ste Winterspelen begint met een cabaratesk theaterstuk, waarbij veel kinderen de de wintersporten uitbeelden. Op rolski's en rolschaatsen. Ze vormen de vijf olympische ringen.

Volledig scherm
© afp

Welkom terug!

De sluitingsceremonie in het Olympisch Stadion staat op het punt van beginnen. Ireen Wüst voert straks de delegatie van TeamNL aan en draagt straks de Nederlandse vlag het stadion binnen. De Brabantse behaalde op haar laatste Spelen opnieuw goud, op de 1500 meter. Ze besloot haar olympische loopbaan met in totaal elf plakken (vijf goud, vijf zilver, een brons) en werd daarom door chef de mission Jeroen Bijl gevraagd de Oranjedelegatie te leiden.

Volledig scherm
© afp

Sluitingsceremonie komt eraan

Nu alle sport klaar is in Pyeongchang sluiten we dit liveblog even tot de start van de sluitingsceremonie. We zijn rond 11.45 uur weer bij jullie terug.

Volledig scherm
© photo_news

Russen breken neutraliteit

Met het zingen van het Russische volkslied op het ijs hebben de spelers de IOC-regels omtrent neutraliteit gebroken die aan Rusland waren opgelegd vanwege de systematische doping in vele takken van sport. Enkele uren voor de ijshockeyfinale besloot het uitvoerend comité van het IOC de schorsing van Rusland niet op te heffen voor het eind van de Spelen. Reden daarvoor waren twee dopinggevallen met Russische atleten die aan het licht waren gekomen in Pyeongchang.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
Kjeld Nuis viert zijn gouden plakken. © anp

Medaillespiegel

Het hing allemaal van het laatste onderdeel af, maar de uiteindelijke medaillespiegel is bekend. Noorwegen wipte op de valreep over Duitsland heen en is de trotse winnaar van het eindklassement. En over trots gesproken: Nederland is op een razendknappe vijfde plek geëindigd.

De volledige medaillespiegel


Volledig scherm
© AD Sportwereld

Nabeschouding

Bekijk hieronder de nabeschouwing op de winterspelen van Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam

Bjørgen schrijft historie

De Noorse Marit Bjørgen wint het 30 kilometer langlaugfen. Ze schrijft historie met vijftien medailles en is daarmee de succesvolste winteratleet ooit. Tevens bezorgt ze Noorwegen de eindzege in het medailleklassement.

laad oudere berichten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement