NPO Radio 1 on Twitter

WAUW!! GOUD voor @suzanschulting op de 1000 meter #shorttrack. Fantastisch! Beleef het moment opnieuw met het commentaar van @sebtimmerman. https://t.co/PaTA3ncFfC

Wow! Zo kreeg je het goud van Suzanne Schulting via Radio 1 te horen

De curlingmannen van de Verenigde Staten hebben bij de Olympische Spelen voor een daverende verrassing gezorgd door in de halve finale te winnen van olympisch- en wereldkampioen Canada: 5-3. Voor de Canadese curlers, die zowel in Turijn 2006, Vancouver 2010 als Sotsji 2014 olympisch kampioen werden, rest slechts de strijd om brons.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© photo_news

In de andere halve finale bereikte Zweden eenvoudig de eindstrijd door Zwitserland met 9-3 te verslaan. Vrijdag staat het duel om brons op het programma, zaterdag volgt de finale bij de curlingmannen.

Bij de vrouwen deed Canada het nog minder. Ook de Canadese curlingvrouwen zijn regerend olympisch- en wereldkampioen, maar ze slaagden er niet in om de halve finales te halen.

Hongaarse shorttrackers snellen naar goud
De Hongaarse shorttrackers hebben voor een verrassing gezorgd door in een olympisch record (6.31,97) goud te veroveren bij de aflossing. In de 5000 meter relay pakte China achter Hongarije zilver en Canada snelde naar het brons. Voor Hongarije is het de eerste olympische shorttrackmedaille ooit.

Favoriet Zuid-Korea viel halverwege de finale en speelde een bijrol. Nederland was niet van de partij in de finale. Het team van bondscoach Jeroen Otter werd tijdens de halve eindstrijd vorige week gediskwalificeerd.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde Dag 13

Alle wedstrijden in Zuid-Korea zijn klaar. We sluiten dit liveblog af. Bedankt voor het volgen! Tot morgen, als bij het langebaanschaatsen de 1000 meter voor mannen op het programma staat.

Volledig scherm
© reuters

Rusland betaalt miljoenen

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) heeft 15 miljoen dollar, omgerekend ruim 12 miljoen euro, betaald aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de ontwikkeling van internationale anti-dopingprogramma's. Het is een van de voorwaarden voor Rusland om weer geaccepteerd te worden door het IOC als olympisch land. Russische atleten doen mee aan de Spelen in Zuid-Korea onder de neutrale olympische vlag vanwege staatsgestuurd dopinggebruik van Russische sporters bij Sotsji 2014.

Afsluiting

Wie in Nederland de gouden race van shorttrackster Suzanne Schulting op de 1000 meter meegekregen heeft, is getuige geweest van sporthistorie. Of het nou op televisie, via internet of via de radio was, het was een prachtig moment. Op tv was het commentaar mooi, maar op Radio 1 misschien nog wel mooier. Commentator Sebastiaan Timmerman was getuige van het goud.

NPO Radio 1 on Twitter

WAUW!! GOUD voor @suzanschulting op de 1000 meter #shorttrack. Fantastisch! Beleef het moment opnieuw met het commentaar van @sebtimmerman. https://t.co/PaTA3ncFfC

Volledig scherm
© ap

Zweden en VS naar curlingfinale

Zweden en Verenigde Staten zijn finalist bij het curling van de mannen. De ploeg van coach Fredrik Lindberg won met 9-5 van Zwitserland, de VS troefde verrassend Canada met 5-3 af.

Interview Schulting

Bekijk ons interview met Suzanne Schulting na haar gouden race:

Sjinkie over Schulting

,,Suzanne doet het gewoon. Ze schoof op het perfecte moment naar voren'', zei Sjinkie Knegt, het boegbeeld van de Nederlandse shorttrackploeg, die het bij de Spelen in Gangneung moest doen met 'slechts' een keer zilver. ,,Ik was nu liever haar geweest. Zeker weten'', grapte de Fries.

Lees hier meer reacties van de collega's van de gouden shorttrackster

Samenvatting

Bekijk hieronder de samenvatting van de gouden race van Suzanne Schulkting op de 1000 meter shorttrack:

Biatlongoud voor Wit-Russinnen

De Wit-Russische biatletes hebben goud veroverd op de estafette. Na viermaal 6 kilometer waarbij in elke serie een keer staand en liggend moest worden geschoten snelden de Wit-Russinnen fraai naar goud. Zweden pakte zilver, nog voor de Franse biatletes.

Duitsland kwam er deze keer niet aan de pas. De wereldkampioen eindigde teleurstellend als achtste. Oekraïne, olympisch kampioen vier jaar geleden, deed het nog slechter met een elfde plaats.

De Wit-Russinnen startten bijna helemaal achterin, maar dankzij een combinatie van sterk schietwerk en snelle lopers passeerden ze het hele speelveld.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
Suzanne Schulting met Geert Kuiper. © anp

Op de kaart

Suzanne Schulting hoopt dat haar unieke prestatie de shorttracksport in Nederland definitief op de kaart zet. ,,We komen van ver. Zes jaar geleden stelde shorttrack bij ons nog niet zoveel voor. We klimmen nu zo snel. Ik hoop dat alle kinderen die dit hebben gezien ook gaan shorttracken. Laten we shorttrack in Nederland net zo groot maken als het langebaanschaatsen. Dit is echt ongelooflijk, ik heb hier geen woorden voor.'

Otter

Bondscoach Jeroen Otter over het goud van Suzanne Schulting. ,,Prachtige dag weer. Suzanne reed een uitgekiende finale. Heerlijk is dit goud.''

Volledig scherm
Gouden Suzanne Schulting met Jeroen Otter na de finale van de 1000 meter. © anp

Ploeggenoten verrast

Suzanne Schulting verraste met haar gouden medaille op de Olympische Spelen niet alleen zichzelf maar ook haar ploeggenoten. ,,In de finale het opnemen tegen twee Zuid-Koreaanse rijdsters, dat is niet niks. Ik dacht: ze gaat zich mengen in de strijd om de medailles. Dat zou al hartstikke mooi zijn. Maar dat ze 'm zou winnen...'', aldus Daan Breeuwsma.

,,Ze reed heel aanvallend en ging op het juiste moment naar voren. Ik vond het vooral indrukwekkend dat ze zo rustig bleef en anderen dwong zich in te houden. De eerste twee afstanden ging het mis bij haar. Suzanne is echt een 'stuiterbal' en zat na die tegenvallende prestaties even in de put. Het brons op de relay heeft haar echt een 'boost' gegeven. Ze reed met zoveel zelfvertrouwen.''

Volledig scherm
© getty

Niet morgen, maar nu

In de wereld van Suzanne Schulting zijn situaties 'chill', 'sick' en 'k*t'. Ze is recht voor z'n raap, innemend enthousiast en voor concurrenten soms uiterst irritant om haar brutaliteit die nog geen vleugje bescheidenheid toelaat. Schulting wil altijd meer. Lees hier: Niet morgen, maar nu!

Goud in foto';s

Het goud van Suzanne Schulting in tien foto's. Check hier

Goud Hongarije

Het goud op de relay bij de mannen gaat verrassend naar Hongarije! Zuid-Korea valt en wordt vierde. China pakt achter Hongarije zilver en Canada snelt naar het brons.

Voor Hongarije is het de eerste olympische shorttrackmedaille ooit. Favoriet Zuid-Korea viel halverwege de finale en speelde een bijrol. Nederland was niet van de partij in de finale. Het team van bondscoach Jeroen Otter werd tijdens de halve eindstrijd vorige week gediskwalificeerd.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

B-finale

Verenigde Staten wint de b-finale van de relay bij de mannen.

Historisch goud

Het goud van Suzanne Schulting is uniek. Bij de Spelen haalde een Nederlandse shorttracker nog nooit goud. Knegt was vier jaar terug in Sotsji de eerste Oranjerijder die bij het belangrijkste toernooi een medaille mee terug nam (brons op de kilometer).

Medaillespiegel

Dit is de medaillespiegel na het onwaarschijnlijke goud voor shorttrackster Suzanne Schulting!

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Tranen

Na afloop barstte Schulting in tranen uit: ,,Ik heb geen woorden, dit is absoluut niet normaal. Ik ging gewoon rijden. Ik wil iedereen bedanken. Zonder het team had ik hier nooit gestaan. Ik zei vooraf tegen Jeroen: vandaag gaat het gebeuren, ik voelde het. Ik had er zoveel zin in. Dit is echt niet abormaal'', aldus Schulting bij de NOS.

Volledig scherm
Suzanne Schulting in tranen naar haar goud. Links Yara van Kerkhof. © anp

Stunt

Wat een stunt! Schulting pakt goud op 1000 meter vrouwen! Dit had niemand verwacht.

De 20-jarige Nederlandse shorttrackster bleef in de eindstrijd de concurrentie op overtuigende wijze voor.

Eerder behaalde Schulting brons met de aflossingsploeg. Nederland heeft bij de Spelen in Zuid-Korea vier medailles behaald bij shorttrack.

Volledig scherm
Suzanne Schulting kan het niet geloven dat ze goud heeft gewonnen. © anp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© photo_news

Finale 1000 meter vrouwen

We gaan verder met de finale van de 1000 meter bij de vrouwen, met Schulting. Krijgen we er nog een medaille bij?

laad oudere berichten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement