Volledig scherm
© ap

Dutchbatter: officier horen over luchtsteun

Advocaat Geert-Jan Knoops wil oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar laten horen in de procedure tegen de Staat van oud-Dutchbatter, die aan PTSS lijdt.

Dat heeft Knoops vrijdag gezegd na berichtgeving in De Telegraaf over de verklaring van Wagenaar dat toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve persoonlijk luchtsteun had tegengehouden op 11 juli 1995 toen Srebrenica werd aangevallen.

Volgens Knoops, ook advocaat van oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans, is Wagenaar de eerste directe ooggetuige op dat niveau die zijn mond opendoet. In de zaak van de Dutchbatter is zijn verklaring van belang omdat dit de rol van de Nederland inzichtelijk maakt in het drama. Knoops wil ook Voorhoeve zelf horen.

Staat aansprakelijk voor trauma
De man wil dat Nederland net als eerder bij oud-Dutchbatter Dave Maat aansprakelijk wordt gehouden voor de schade die hij heeft opgelopen door PTSS (posttraumatisch stresssyndroom), ontstaan door de missie. Meerdere oud-Dutchbatters moeten daar zelfs na de zaak-Maat opnieuw voor procederen.

De militair, die ook voorzitter is van de vereniging Dutchbatter 3, is blij dat Wagenaar 'open kaart' speelt over de val van de enclave. ,,We zijn ook geschokt dat we door onze eigen regering zijn verraden. Maar het is fijn dat nu iemand het ware verhaal naar buiten brengt. We hebben altijd al het gevoel gehad dat er iets speelde, maar we konden nooit onze vinger er achter krijgen. Wij als Dutchbatters willen rust. De wond blijft al jaren door etteren. We hopen dat er nu eindelijk schoon schip wordt gemaakt, dan kunnen we verder. Dit is de doorbraak waar we al twintig jaar op zitten te wachten.''

Gewetenswroeging
,,Wagenaar heeft denk ik toch al die tijd gewetenswroeging gehad en voelt zich nu veilig om zijn verhaal te doen. Het is nu niet meer schadelijk voor Karremans of andere militairen''. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde eind april dat Karremans en zijn secondanten niet worden vervolgd.

,,Alle geheimen moeten nu naar buiten komen, aldus de Dutchbatter. ,,Wagenaar heeft als verbindingsofficier aan de knoppen gezeten toen die beslissing werd genomen, dus daarom geloven we zijn verhaal. Hij was in de geheime bunker. Verder zijn daar niet veel mensen bij geweest, buiten mensen van de regering en een aantal hoge generaals.''