Volledig scherm
© Pro Shots

NEC tankt vertrouwen, maar komt toch stap dichter bij nacompetitie

NIJMEGEN - NEC tankte zondagmiddag vertrouwen in de eerste partij onder de interim-trainers Ron de Groot en Patrick Pothuizen, door na zeven nederlagen weer eens te winnen. In de eerste partij na het ontslag van trainer Peter Hyballa won de Nijmeegse ploeg op eigen veld met 2-1 van AZ.

Nabeschouwing

Doordat de concurrenten in de dans om klassebehoud ook allemaal wonnen, schoot NEC op de ranglijst niets op met de zege. Alleen als NEC zondag op de slotdag van de competitie wint in en tegen Heerenveen, en Roda JC verliest bij Vitesse en Sparta niet wint bij Go Ahead Eagles, dan handhaaft de Nijmeegse club zich rechtstreeks in de eredivisie.

Zoals verwacht keerde NEC onder het interim-trainersduo De Groot-Pothuizen terug naar 4-3-3. Janio Bikel en Ferdi Kadioglu begonnen op de bank. Op het middenveld kreeg Julian von Haacke rechts de voorkeur boven Bikel. Kadioglu zat op de bank, doordat Ali Messaoud als diepe middenvelder speelde. Voorin was er een basisplaats voor Arnaut Groeneveld, die de aanvalslinie naast Kevin Mayi en Jay-Roy Grot completeerde. Bij NEC ontbraken de geschorste Mohamed Rayhi en de geblesseerde Reagy Ofosu.
NEC probeerde het in de beginfase van afstand, waarbij Lorenzo Burnet en Messaoud hoog over het doel schoten. Na ruim twintig minuten ging Grot er vanaf de eigen helft vandoor. Zijn schuiver leverde geen problemen op voor AZ-doelman Tim Krul. Even later leverde een prachtige aanval de openingstreffer op. Messaoud bereikte met een steekpass Von Haacke, die succes had met een stiftje over Krul: 1-0.

In De Goffert was de opluchting voelbaar. Na zeven nederlagen op rij en het gedwongen vertrek van Hyballa gaf de voorsprong weer hoop. Maar op slag van rust tikte Alireza Jahanbakhsh de bal in een open doel, nadat de Nijmeegse defensie was uitgespeeld: 1-1. De aanvaller juichte niet tegen zijn oude club. De gelijkmaker was een dreun voor NEC, dat bijna alsnog met een voorsprong de rust in ging. Krul moest naar de bovenhoek om een pegel van Dario Dumic onschadelijk te maken.

In de tweede helft gebeurde weinig, totdat AZ-verdediger Ridgeciano Haps een rode kaart kreeg na een overtreding op Messaoud.
Daarna bleef NEC aandringen. De beloning volgde twee minuten voor tijd, toen Taiwo Awoniyi van dichtbij de 2-1 inkopte. De Goffert explodeerde van vreugde. Maar doordat de concurrenten PEC Zwolle, Roda JC en Sparta eveneens wonnen, schoot NEC op de ranglijst niets op met de driepunter tegen AZ.

De stand onderin
15. Roda JC                  33 (-22)
16. Sparta                    31 (-21)
17. NEC                        31 (-29)
18. Go Ahead Eagles  23 (-35) NEC-AZ 2-1 (1-1).

Doelpunten
30. Von Haacke 1-0, 43. Jahanbakhsh 1-1, 88. Awoniyi 2-1.

NEC: Delle; Heinloth, Dumic, Golla (83. Awoniyi), Burnet; Von Haacke (86. Mauk), Messaoud, Breinburg; Grot, Mayi (59. Kadioglu), Groeneveld. 

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit liveblog. NEC won van AZ, maar schiet daar door andere uitslagen op de ranglijst niet veel mee op.

Einde tweede helft!

Gele kaart Taiwo Awoniyi

Doelpunt Taiwo Awoniyi

Julian von Haacke wordt vervangen door Stefan Mauk

Wojciech Golla wordt vervangen door Taiwo Awoniyi

Nog altijd is NEC haastig op zoek naar een doelpunt. Het wisselde al aanvallend, maar gaat niet pompen of verzuipen. Het blijft voetballend naar een doelpunt zoeken.

Gele kaart Alireza Jahanbakhsh

De enige winst bij deze stand: directe degradatie zit er in ieder geval niet meer in voor NEC; Go Ahead staat op 4-0 in de Johan Cruijff Arena en degradeert met deze stand(en) naar de eerste divisie.

NEC is na de rode kaart van Haps de bovenliggende partij. Het baltempo is te laag om de defensie uit Alkmaar te slechten. De slordige passing helpt ook niet mee. De intentie om te winnen, leeft wel in de Goffert.

Levi García wordt vervangen door Thomas Ouwejan

Slecht nieuws uit Rotterdam: Sparta is op voorsprong gekomen tegen FC Twente. Roda JC staat nog altijd gelijk.

Gele kaart Arnaut Groeneveld

De rode kaart werkt positief voor NEC. Een prima combinatie eindigt bij Burnet, die de bal niet voor kan krijgen. De corner daarna levert net zoveel doelgevaar op.

Rode kaart Ridgeciano Haps!

Kévin Mayi wordt vervangen door Ferdi Kadioglu

AZ neemt langzaam het initiatief over. De bekerfinalist lijkt het schroom van zich af te gooien, maar blijft ook slordig in de passing.

Gele kaart Stijn Wuytens

Het begin van de tweede helft is voor NEC. De ploeg is het meest in balbezit, maar grote kansen blijven door de beperkt gegeven ruimte uit. Grot kan op doelman Rochet af, maar krijgt de bal niet onder controle.

Tweede helft begonnen

laad oudere berichten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement