Volledig scherm
Grappen © Hallo

Strengere grenscontrole voor grappen die over de schreef gaan

Over de schreef gaan met je grap? Dat wordt in de toekomst een stuk moeilijker. Nederland gaat strengere controles invoeren op grappen die de grens over proberen te gaan.

Grappen die over de schreef gaan zijn al langer een doorn in het oog van het Ministerie van Kwetsende Zaken. “Sinds het Schengenverdrag hebben we geëxperimenteerd met vrij verkeer van grappen. Natuurlijk gaat dat heel vaak goed, maar we merken steeds vaker dat er grappen de grens overgaan die we hier liever niet willen hebben.”

Bovendien zorgen grappen die de grens overgaan voor verdeeldheid, zegt Berend van den Hork, minister van Kwetsende Zaken. “De eerste gedachte is misschien: leuk, een grap. Maar als die grap de grens overgaat is voor veel mensen de lol er wel vanaf. Zij zeggen: ik vind grappen prima, maar het gaat voor mij de grens over.”

Bij Beeld en Geluid in Hilversum kun je t/m 15 september de tentoonstelling Serieus grappig bezoeken. Daar kun je je bescheuren om satire en ontdekken waar jouw eigen grenzen hierin liggen. Serieus Grappig is de nr. 1 tentoonstelling over satire in heel Hilversum. Koop je tickets op beeldengeluid.nl/serieusgrappig. - update