Beleggers Multihouse lopen koerswinst mis

Bank Labouchere heeft aandelen Multihouse te koop aangeboden aan G. Sanderink, die het automatiseringsbedrijfje wil overnemen. De bank had daartoe geen toestemming van de bezitters van de aandelen, voor wie ze de stukken in beheer had....

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

Het was een wilde beleggingsgok geweest, de aanschaf van 45 duizend aandelen van de bijna failliete automatiseerder Multihouse. Dat wist mevrouw M. Zimmermann-Walth uit Maastricht ook wel. En een gok die haar veel geld dreigde te gaan kosten, want de aandelen bleken volgens het openbare bod van Sanderink vorige maand slechts 70 cent per stuk waard, enkele dubbeltjes onder haar aanschafprijs.

Dat bod vond zij te mager, en zij besloot om het pakket niet aan te bieden aan Sanderink. Gelukkig maar, dacht zij vorige week, toen de koers zonder duidelijke reden plotseling begon te stijgen.

Multihouse, dat inmiddels voor 91 procent in handen is van Sanderink, maakte donderdag een koerssprong van één naar twee gulden, om vrijdag door te stomen naar drie gulden in fenomenale omzetten van 500 duizend stuks per dag. Maandag sloot Multihouse wederom hoger, 40 cent op 3,40 gulden.

Nu wilde Zimmermann wèl verkopen, niet aan Sanderink, maar op de beurs. 'Zo zou ik toch iets terugkrijgen voor mijn investering'. Groot was dan ook haar verbazing toen een bankmedewerkster doodleuk vertelde dat er geen stukken meer waren. Haar bank, Bank Labouchere, had alle 45 duizend aandelen eigenhandig te koop aangeboden aan Sanderink.

'Wat nu? Die stukken zijn van mij. Hoe kan de bank die stukken verkopen zonder mijn medeweten?,' zegt zij boos. Volgens haar berekeningen heeft ze een strop geleden van minstens 100 duizend gulden. Verontwaardigd belde zij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarvan zij lid is. Wat bleek, Bank Labouchere had verschillende andere slachtoffers gemaakt, en die hadden vrijdag eveneens hun beklag gedaan bij de VEB.

De gedupeerden bleken klanten van Labouchere's telefonische beursorderlijn. Ongelukkigerwijs voor de VEB draagt die de naam 'VEB-bottom line', omdat de belangenvereniging voor kleine beleggers zelf toezichthouder is van dit bankproduct.

Zulke publiciteit kan de VEB missen als kiespijn en de verantwoordelijkheid werd gisteren snel richting Labouchere geschoven. 'De bank zorgt voor de afhandeling van de orders, wij zorgen voor het toezicht', zegt directeur P. P. de Vries. Hij is bezig met een reconstructie maar verwacht dat Labouchere 'in geval van schuld de zaak op correcte wijze afhandelt'.

Labouchere treft echter geen blaam, zegt directeur R. Frijters van VEB-bottom line. Mevrouw Zimmermann had kunnen weten dat haar stukken zouden worden aangeboden aan Sanderink. Tenminste, als zij had gebeld met de beursorderlijn, want alleen daarop zei de bank hardop wat de plannen waren met de Multihouse-aandelen.

'Het merendeel van onze klanten heeft dagelijks contact met ons. Enkele dagen voordat het ultimatum van Sanderink afliep, hebben wij een introductieboodschap ingesproken waarin wij aankondigden hun Multihouse-stukken te verkopen aan Sanderink, tenzij bezitters hiertegen bezwaar maakten,' zegt Frijters.

Op de vraag of Labouchere voldoende heeft gedaan om zijn klanten te informeren met deze waarschuwende mededeling, antwoordt de directeur: 'Ik denk van wel'. De VEB wil hierop niet reageren.

Een kleine rondgang bij andere banken met een beursorderlijn toont echter aan dat Labouchere erg kort door de bocht is gegaan door zich te beperken tot deze telefonische boodschap. Gebruikelijk is dat zoiets op schrift wordt gesteld.

Zo stuurde Postbank alle bezitters van Multihouse-aandelen een brief, met de mededeling dat de stukken zouden worden aangeboden aan Sanderink tenzij tegenbericht volgde. ABN Amro schreef eveneens alle beleggers een brief, maar met een andere clausule. 'Beleggers moesten de stukken zelfstandig aanmelden', zegt een woordvoerder.

Onduidelijk blijft waarom de koers van Multihouse zo hard is opgelopen, ogenschijnlijk zonder reden. De rally is in het nadeel van Sanderink die nog steeds aast op 500 duizend aandelen om zijn belang van 91 procent uit te breiden tot 95 procent, waarna hij een uitkoopprocedure in gang kan zetten.

Hij laat weten niet zelf achter de hausse in Multihouse te zitten, en voegt daaraan toe dat zijn bod van 70 cent per aandeel nog steeds geldt. Momenteel verwisselt dagelijks de helft van de nog uitstaande aandelen van eigenaar. Dat duidt op speculanten. Als het Sanderink zelf was, had hij zijn benodigde 95 procent allang in handen gehad.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement