Volledig scherm
Mick Mulvaney en Donald Trump. © reuters

Rechter hakt knoop door in Amerikaanse topambtenarenstrijd, Trump-kandidaat wint

Mick Mulvaney is voorlopig de echte baas van Amerikaanse financiële consumentenautoriteit CFPB. De federale rechter heeft dat dinsdag bepaald. Er was een machtsstrijd ontstaan binnen de organisatie tussen twee topfunctionarissen nadat Donald Trump vrijdag een interim-leider had aangesteld.

Volledig scherm
Leandra English vond dat zij directeur moest worden. © epa

Volgens de Amerikaanse president was het een puinhoop bij de CFPB, dat consumentenbelangen behartigt in de financiële sector. Dat was volgens hem gebeurd onder directeur Richard Cordray, die was aangesteld door Trumps voorganger Barack Obama. Toen Cordray onlangs opstapte, was het de vraag wie hem zou opvolgen.

De plaatsvervangende directeur Leandra English vond dat zij nu directeur zou moeten worden. Maar Trump benoemde zijn begrotingsdirecteur uit het Witte Huis: Mulvaney. English stapte daarop naar de rechter om Trump een verbod op te leggen iemand te benoemen, maar haalde niet haar gelijk. Daarmee komt een eind aan een kortstondige absurde situatie waarin er twee mensen zich als directeur gedroegen.

Volledig scherm
Demonstranten tegen de benoeming van Mulvaney. © reuters

English claimde bij haar gang naar de rechter de rechtmatige directeur te zijn. Ook stuurde ze een e-mail naar CFPB-medewerkers die ze volgens een bron ondertekende met 'waarnemend directeur'. Mulvaney eigende zich ondertussen het kantoor van Cordray toe en gaf personeelsleden opdracht alle instructies van zijn rivaal te negeren.

Volgens Trump is Mulvaney de beste kandidaat om de instelling te doen herleven. 'Financiële instellingen zijn geruïneerd en zijn niet in staat om het publiek naar behoren te dienen.' Uiteindelijk wijst de Senaat de definitieve opvolger van Cordray aan.