Alaphilippe kaapt zege weg voor neus van Gesink en Mollema

Julian Alaphilippe heeft in Bagnères-de-Luchon zijn tweede ritzege deze Tour de France geboekt. De Fransman van Quick-Step was in een grote kopgroep de Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema de baas. Adam Yates kwam in winnende positie ten val. De klassementsmannen lieten elkaar met rust in de eerste Pyreneeën-rit.

Nabeschouwing

De openingsfase, of noem het gerust de eerste helft van de etappe, ging in een noodvaart. Kennelijk had de meerderheid van het peloton deze dag uitgekozen om in de kopgroep te zitten. Het resulteerde in een uitputtingsslag van zo'n 100 kilometer. Halverwege hinderlijk onderbroken door protesterende boeren en - wellicht nog erger - de politie die de demonstranten onderspoot met pepperspray. De race werd een kwartier gestaakt omdat meerdere renners hun ogen met water moesten schoonspoelen.

Toen de wedstrijd hervat werd, ging de uitputtingsslag vrolijk verder. Maar zoals altijd, ook in dit slagveld, ontstond er een kopgroep. Bij de enorme groep van 47 zaten 5 Nederlanders: Bauke Mollema, Koen de Kort, Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en Marco Minnaard. De vluchters kregen de ruimte van het uitpuffende peloton.

De eerste helft van de etappe mocht dan in slopend tempo verreden zijn, de tweede helft van de 218 kilometer lange rit lag bezaaid met Pyreneeën-cols. Philippe Gilbert bleek de eerste afvaller voorin. De Belg trok solo in de aanval maar vloog in de afdaling van de Portet-d'Aspet over een muurtje. De val deed onwillekeurig terugdenken aan de vreselijke dood van Fabio Casartelli op diezelfde berg, maar gelukkig kon Gilbert zijn weg vervolgen.

Volledig scherm
Bauke Mollema trok vandaag opnieuw in de aanval. © Cor Vos

Versnelling Gesink
Uiteindelijk was het een een forse versnelling van Gesink op de Col de Menté die de kopgroep uiteen deed brokkelen. De Varssevelder kreeg Damiano Caruso mee en werd vervolgens gegrepen door een uitgedunde groep, met daarbij ook Mollema. Zeventien koplopers begonnen aan de laatste klim van de dag: de Col du Portillon van 1ste categorie. Met de top op 10 kilometer van de finish in Bagnères-de-Luchon.

Op die laatste klim deed Gesink de anderen opnieuw pijn. De renner van Lotto-Jumbo had een sterke dag en ging op nu op pad met een andere Italiaan: Domenico Pozzovivo. Toen Bauke Mollema het duo achterhaalde, zag het er plots wel héél goed uit voor wielerland Nederland. Maar de overige klimmers van de kopgroep sloten vlot aan. Van die klimmers bleek Adam Yates de sterkste. Hij sprong weg en ging met 20 seconden voorsprong op Alaphilippe over de top. Het groepje met Gesink en Mollema reed daar kort achter.

Volledig scherm
Robert Gesink in de aanval met Domenico Pozzovivo. © belga

Yates onderuit
In de afdaling werd de druk van Alaphilippe, die zich als een steen liet vallen, Yates te machtig. De Brit maakte een stuurfout op 6 kilometer van de finish en ging onderuit. De kopman van Mitchelton-Scott kon snel opstaan, maar het kwaad was geschied. Alaphilippe liet Quick-Step weer eens juichen met zijn tweede ritzege in deze Tour. De tweede maal dat hij solo aankwam in een bergrit bovendien. Indrukwekkend. Daarachter eindigde Mollema als vierde en Gesink als zesde.

In het peloton met geletruidrager Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin vonden ze het wel welletjes na de ziedende openingskilometers. Daar werd het kruit drooggehouden voor de etappe van morgen. Een zeer korte bergrit met aankomst bergop én een zogenaamde Formule 1-start. Dan zullen de kaarten weer op tafel moeten.

Volledig scherm
Ritwinnaar Julian Alaphilippe grijnst van oor tot oor. © belga
Volledig scherm
Philippe Gilbert wordt verzorgd na zijn val. © belga
Volledig scherm
De klassementsmannen met Tom Dumoulin, Chris Froome en Geraint Thomas komen over de finish. © Cor Vos

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Dan sluiten we hiermee dit liveblog af. Hier volgt nu het verslag. Een fijne zomeravond nog!

Finish

Geen verschuivingen in de top-10 van het klassement vandaag. De beste klassementsrijders van deze Tour komen gebroedelijk over de streep. Zij houden hun kruit droog voor morgen.

Finish

We kijken ondertussen even naar het peloton. Een klein groepje met daarbij Dumoulin, Froome en Thomas is enkele tientallen meters los van de rest.

Finish

Een groepje met Mollema finisht op 20 seconden van Alaphilippe. Gesink heeft het in de laatste kilometer laten lopen en volgt op een tiental seconden.

Finish

Hij kan tijd nemen om te huichen. Julian Alaphilippe wint zijn tweede rit deze Tour de France!

1 km

De rode vod! Alaphilippe gaat winnen.

3 km

Alaphilippe nog altijd solo op kop. Wordt dit zijn derde ritzege? Het begint erop te lijken.

5 km

Yates hervat zijn tempo maar heeft 100 meter achterstand op de kleine Fransman. Mollema en Gesink moeten hier niet ver achter zitten.

6 km

Yates valt! Hij staat snel op maar dit gaat hem de ritzege kosten. Alaphilippe is er voorbij.

7 km

Nog altijd voorsprong voor Adam Yates, maar Alaphilippe gooit zich als een steen naar beneden. Kan de Brit dit houden?

10 km

Yates komt solo boven op de Portillon en begint aan de afdaling naar de finish. Alaphilippe is weggereden bij het groepje Gesink en Mollema en volgt op 20 seconden. De Nederlanders zitten er niet ver achter.

In het peloton: uitdunning, maar nog geen aanvallen.

11 km

Opnieuw loopt Yates uit. We moeten toch gaan vrezen dat de ritzege voor de neus van de twee Nederlanders wordt weggekaapt.

Ondertussen is alles nog rustig in het peloton. Wie gaat daar de knuppel in het hoenderhok gooien?

12 km

Yates rijdt verder weg. Hij pakt 20 seconden op het groepje met Mollema en Gesink. Alaphilippe is daar teruggekeerd.

12 km

Ai, Adam Yates geeft er een klap op en niemand kan volgen. De Brit rijdt direct enkele tientallen meters weg.

13 km

Alaphilipe komt bijna aansluiten bij de zes leiders. Gesink ziet dat, en verhoogt het tempo.

13 km

Drie man komen aansluiten bij Mollema, Pozzovivo en Gesink. Dat zijn Yates, Izagirre en Soler. Zes leiders dus.

13 km

Dit worden hectische minuten. Het peloton begint aan de slotklim van 1ste categorie.

14 km

Bauke Mollema rijdt in zijn kenmerkende stijl naar Gesink en Pozzovivo. Drie leiders met daarbij twee Nederlanders!

15 km

En daar gaat Robert Gesink! Hij krijgt Domenico Pozzovivo mee. De rest moet voorlopig passen.

Jeetje wat rijdt Gesink beestachtig sterk vandaag!

Volledig scherm
© Cor Vos

16 km

Valgren gaat! Hij krijgt Molard mee. Gesink probeert het gat dicht te rijden. De rest volgt.

laad oudere berichten