Volledig scherm
PREMIUM
© afp

Cort is strijdende Mollema de baas in sprintje om ritzege

Astana juicht wéérMagnus Cort Nielsen heeft de 15de etappe van de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Deen van Astana was in een kopgroepje van drie de sterkste in de sprint. Bauke Mollema, die de hele dag mee was in de aanval, werd achter Ion Izagirre knap derde. ,,Met Cort Nielsen erbij wist ik dat het moeilijk ging worden'', aldus Mollema na de finish.

De etappe ontvouwde zich zoals het van tevoren kon worden verwacht van een heuvelrit in dit stadium van de Tour. Een verbeten strijd in de eerste tientallen kilometers, die uitmondt in een grote kopgroep die gaat strijden om de dagzege. En zo geschiedde het dus. In die kopgroep, 29 man sterk ditmaal, zaten twee Nederlanders: Niki Terpstra en Bauke Mollema. Ook Peter Sagan was mee, net als twee ploegmaten van Mollema.

Na enkele dappere pogingen van Fransmannen Lilian Calmejane, Julien Bernard en Fabien Grellier begon de groep van 29 samen aan de laatste klim van de dag. Een col van 1ste categorie waarvan de top op 40 kilometer lag van de finish beneden in Carcassonne. Op die klim probeerde Rafal Majka solo weg te rijden. Maar onder aanvoering van een herrezen Bauke Mollema, die het ook nog even samen probeerde met de latere ritwinnaar Cort, werd Majka in de afdaling gegrepen en ontstond er een kopgroep van acht renners.