Volledig scherm
© afp

Cort is strijdende Mollema de baas in sprintje om ritzege

Astana juicht wéérMagnus Cort Nielsen heeft de 15de etappe van de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Deen van Astana was in een kopgroepje van drie de sterkste in de sprint. Bauke Mollema, die de hele dag mee was in de aanval, werd achter Ion Izagirre knap derde. ,,Met Cort Nielsen erbij wist ik dat het moeilijk ging worden'', aldus Mollema na de finish.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© epa

De etappe ontvouwde zich zoals het van tevoren kon worden verwacht van een heuvelrit in dit stadium van de Tour. Een verbeten strijd in de eerste tientallen kilometers, die uitmondt in een grote kopgroep die gaat strijden om de dagzege. En zo geschiedde het dus. In die kopgroep, 29 man sterk ditmaal, zaten twee Nederlanders: Niki Terpstra en Bauke Mollema. Ook Peter Sagan was mee, net als twee ploegmaten van Mollema.

Na enkele dappere pogingen van Fransmannen Lilian Calmejane, Julien Bernard en Fabien Grellier begon de groep van 29 samen aan de laatste klim van de dag. Een col van 1ste categorie waarvan de top op 40 kilometer lag van de finish beneden in Carcassonne. Op die klim probeerde Rafal Majka solo weg te rijden. Maar onder aanvoering van een herrezen Bauke Mollema, die het ook nog even samen probeerde met de latere ritwinnaar Cort, werd Majka in de afdaling gegrepen en ontstond er een kopgroep van acht renners.

Volledig scherm
© ap

Sprintje
Uit dat groepje reden drie man weg op enkele kilometers van de finish, en opnieuw was Mollema attent. Samen met Spanjaard Ion Izagirre en Magnus Cort Nielsen ging hij sprinten voor de dagzege. Daarin moest hij lijdzaam toezien hoe Cort zijn Astana-ploeg de tweede ritzege op rij schonk.

,,Cort Nielsen is echt heel rap en wint bijna massasprints'', pufte Mollema uit in een eerste reactie. ,,Het zat er helaas niet in. Ik mist echte snelheid tegen deze mannen. Ik was blij dat ik mee zat in de kopgroep, dat was het doel voor vandaag.''

,,Het was een beetje pokeren en af en toe demarreren'', aldus Mollema. ,,Toen we ontsnapten had ik in de laatste kilometer in het laatste wiel moeten zitten. Dan had ik meer kans gehad. Maar die jongen is zo sterk.''

Ver daarachter, op meer dan 13 minuten, kwam het peloton rustig over de finish. Afgezien van een speldenprik die niets opleverde van Daniel Martin, kwam het algemeen klassement vandaag geen moment in het geding. Morgen is er een rustdag. Daarna wachten de Pyreneeën.

Volledig scherm
© belga

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Terwijl het peloton rustig over de streep komt gebold, geen verschuivingen in het algemeen klassement, sluiten wij dit liveblog af. Hier volgt nu het verslag. Een fijne avond nog!

Finish

Terwijl we nog even wachten op het grote peloton met Froome, Thomas en Dumoulin, treurig nieuws voor België. Serge Pauwels, vandaag mee in de kopgroep, is onderuit gegaan en heeft zijn arm gebroken. Einde Tour voor de klimmer van Dimension Data.

Finish

Jammer voor de Groninger, die een ijzersterke etappe reed. Gelukkig komen er nog wel wat kansen komende week.

Valgren wordt vierde achter het kopgroepje van drie. Skjuins wint het sprintje daarachter. Het peloton moet nog 4,8 kilometer fietsen. Daar is weinig tot niets gebeurd vandaag.

Finish

Helaas, het is Magnus Cort (Astana) die te sterk is in de sprint. Mollema wordt derde achter Izagirre.

1 km

Laatste kilometer! Wie gaat hier winnen?

2,5 km

Izagirre, Cort Nielsen en Mollema rijden nog samen rond. Gaat er nog iemand een poging wagen? Cort Nielsen is sterk in de sprint.

3 km

Weer naar de strijd om de ritzege: Calmejane wil het gat dichten maar komt toch echt te laat. Mollema gaat met Izagirre en Cort Nielsen om de bloemen strijden.

4 km

Ondertussen wordt in het peloton, ver daarachter, het tempo opgevoerd. Waaiers? Dumoulin zit attent voorin.

5 km

Mollema, Izagirre en Cort zijn weg! Bij de anderen valt het stil.

6 km

Een groepje van drie rijdt weg. Mollema zit mee!

6 km

Nee helaas, zijn voormalige vluchtmakker Cort Nielsen dicht het gat. De acht man zijn weer bijeen.

7 km

Het valt even stil en Bauke Mollema gaat! Hij slaat een klein gaatje.

Volledig scherm
© epa

8 km

Pozzovivo demarreert! En Cort Nielsen gaat over hem heen. Majka dicht het gat. Mollema haakt aan.

8 km

Er wordt geloerd, er wordt gekeken. Maar er wordt nog altijd niet gedemarreerd.

10 km

Het spandoek van de laatste tien kilometer. Nog altijd stilte voor de storm. Ook Bauke Mollema houdt zich koest.

Daniel Martin wordt ondertussen gegrepen door het peloton. Kleine chasse patate van Ierse makelaardij.

11 km

De acht leiders blijven ronddraaien. Wie plaatst de eerste aanval?

13 km

Majka is gegrepen. Een kopgroep van acht renners gaat strijden om de dagzege:

Mollema, Calmejane, Majka, Pozzovivo, Izagirre, Valgren, Cort en Skujins.

15 km

Minder dan 10 seconden nog voor de Pool van Bora-Hansgrohe. Zijn lied lijkt gezongen.

16 km

Het peloton onder aanvoering van Sky heeft Daniel Martin overigens zo goed als gegrepen. Geen verschuivingen in het klassement vandaag.

19 km

Majka is beneden, met 15 seconden voorsprong op het groepje Mollema. In dat groepje (zeven man) zitten overigens drie koppeltjes: Izagirre en Pozzovivo (Bahrein), Cort en Valgren (Astana) en Mollema en Skujins (Trek). Tel daar Calmejane bij op, en dan zou zeggen dat de achtervolgers in het voordeel zijn.

laad oudere berichten