Groenewegen snoert critici de mond met fantastische overwinning

Anderhalve fietslengte. Dat was de achterstand van Fernando Gaviria op Dylan Groenewegen. De Colombiaan wist niet wat hem overkwam toen de Amsterdammer voorbij kwam gevlogen. Een schitterende overwinning na een oersaaie etappe. 

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp

Door Victor-Jan Vanparijs

En zo snoerde de Amsterdammer alle critici de mond. Dat maakte hij ook duidelijk met zijn zegegebaar. Met de vinger aan de mond wilde hij zeggen dat iedereen maar stil moest zijn, en dat hij toch wel écht in staat is om ook dit jaar een Touretappe te winnen. Zelfs als alle topsprinters wel aanwezig zijn.

Ja, Groenewegen won vorig jaar inderdaad de laatste etappe op de Champs-Élysées. Maar onder meer Peter Sagan, Mark Cavendish, Arnaud Démare en Marcel Kittel hadden de Tour vroegtijdig verlaten. Nu bewijst Groenewegen dat hij ook kan winnen als alle toppers wel present zijn en dat hij wel degelijk een topsprinter is.

De 231 kilometer die aan zijn overwinning vooraf gingen waren minder fraai. Pure slapstick was het, hoe het voltallige peloton absoluut niet in de kopgroep wilde zitten. Wanty, uiteraard, stuurde wel mannetjes mee. Eerst Thomas Degand, die geen zin had in een lange solo en zich liet inlopen. Al kostte zelfs dat moeite, gezien het tempo van het peloton.

Even later was het de beurt aan zijn ploegmaat Yoann Offredo, die zich wel waagde aan een solo. Zijn voorsprong liep al snel op, maar ook deze poging was gedoemd om te mislukken.

Op ongeveer 100 kilometer van de aankomst ontstonden er scheuren in het peloton. Onder meer Dylan Groenewegen, Daniel Martin en Mark Cavendish hadden de boot gemist. Even leek er iets te gebeuren, maar de waaierpoging liep met een sisser af. Ondertussen werd ook Offredo ingelopen. De geeuwetappe kabbelde verder.

Nadat ook Laurent Pichon nog even voor het peloton uitreed en de prijs voor de strijdlust binnenhegelde kon het peloton dan eindelijk beginnen met de voorbereiding van de verwachte massasprint.

Maar ook in de slotfase was het gedrag van het peloton haast cynisch. Het duurde tot de laatste 8 kilometer voor het tempo echt de hoogte in ging. Ook LottoNL-Jumbo meldde zich voorin in dienst van Dylan Groenewegen.

Quick-Step zette Gaviria perfect af, maar de Colombiaan werd in een warrige sprint op zijn plaats gezet door Groenewegen. De Amsterdammer, die onbedoeld perfect gepiloteerd werd door Alexander Kristoff, zette Gaviria op anderhalve fietslengte en won de sprint op majesteuze wijze. Sagan, de derde van vandaag, stond helemaal niet op de foto. Het zegegebaar dat volgde sprak boekdelen. 

Met deze benen zou het zomaar kunnen dat Groenewegen ook morgen de Champagne mag ontkurken. Dan staat er namelijk een vlakke etappe van 181,5 kilometer op het programma. Greg Van Avermaet start ook morgen weer in de gele trui.

Voor de etappe van vandaag liet Dylan Groenewegen al weten dat Gaviria te verslaan is. 

Volledig scherm
© reuters

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Groenewegen wint!

Het is Dylan Groenewegen die wint! Een schitterende overwinning van de Nederlander! De Nederlander wint met twee vingers in de neus.

Volledig scherm
© reuters

Nog 2 km

Het gaat nu écht hard. Ook Cofidis is daar met Laporte.

Nog 3 km

Team Sky probeert Froome en Thomas veilig door de etappe te loodsen. Ook Lotto met Groenewegen komt nu kijken.

Nog 6 km

Ook de teams van de klassementsrenners willen vooraan zitten. Het is wringen geblazen.

Nog 8 km

De nervositeit in het peloton neemt toe. Onder meer FDJ, Bora en Lotto Soudal willen vooraan zitten.

Nog 10 km

Het wringen is begonnen. Er ligt een zeer linke bocht op twee kilometer van de finish. Daar zou nog wel eens gevallen kunnen worden.

Nog 14 km

Het tempo gaat de hoogte in. Onder meer Bora meldt zich voorin. Ook Dimension Data probeert Cavendish goed te positioneren voor de sprint.

Nog 17 km

Pichon krijgt de prijs van de strijdlust. Dat zal niet naar de zin zijn van Offredo, die een stuk langer in de aanval heeft gereden dan zijn landgenoot.

Nog 21 km

De teams van de sprinters en klassementsrenners melden zich vooraan. De finale kan beginnen.

Nog 31 km

BMC lanceert Van Avermaet voor de bonificaties. De leider in het algemeen klassement graait drie seconden mee. Ploegmaat Küng pakt twee seconden, Burghardt pakt één seconde.

Volledig scherm
© afp

Nog 36 km

Er zijn nog een paar bonificaties te rapen op 31 km van de finish. Het is afwachten of de klassementsmannen zich nog zullen mengen.

Volledig scherm
© afp

Nog 40 km

Pichon spartelt nog even tegen, maar de Fransman wordt bijna ingelopen.

Nog 45 km

De Fransen moedigen Pichon luidkeels aan, die iets meer dan een minuut voor het peloton rijdt.

Nog 49 km

Het peloton speelt een beetje met Pichon, die nu nog een voorsprong van 1'31" heeft.

Volledig scherm
© afp

Nog 53 km

Pichon rijdt nog 1'40" voor het peloton uit. De Fransman van Fortuneo rijdt zich zo nog even in de kijker.

Volledig scherm
© reuters

Nog 62 km

De 20 punten bij de tussensprint zijn voor Pichon. Gaviria wordt tweede, voor Sagan.

Nog 68 km

Het peloton lijkt te dollen met de eenzame Pichon. Groter dan twee minuten wordt zijn voorsprong niet.

Nog 74 km

Pichon heeft een voorsprong van meer dan twee minuten te pakken. Het is de dag van de solisten vandaag.

Nog 83 km

Laurent Pichon is ontsnapt. De Fransman heeft meteen een bonus van 20 seconden te pakken. Het peloton laat begaan.

Nog 86 km

Offredo is ingelopen, de rust is teruggekeerd in het peloton.

Volledig scherm
© reuters
laad oudere berichten