Sagan is iedereen de baas in Quimper, Van Avermaet blijft leider

Peter Sagan heeft nog maar eens bewezen waarom hij één van de beste renners ter wereld is. De wereldkampioen koos slim het wiel van Greg Van Avermaet, die het gat op de weggesprongen Philippe Gilbert dichtreed. Daarna remonteerde hij Sonny Colbrelli en boekte zo al zijn tweede ritzege deze Tour, voor de Italian. Gilbert werd derde. Van Avermaet behoudt de gele trui.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© reuters

Door Victor-Jan Vanparijs

De rit werd door de Tourorganisatie omschreven als 'een klein beetje zoals Luik-Bastenaken-Luik'. Het schrok zeven avonturiers niet af om in de aanval te gaan. Één van hen was Sylvain Chavanel. De Fransman, bezig aan zijn achttiende en laatste Tour, had van de bolletjestrui een doel gemaakt. Helaas voor de Franse veteraan start niet hij, maar de Let Tom Skuijns morgen in de maillot à pois. Voor het eerst deze Tour had Wanty de goede vlucht gemist. Marco Minnaard probeerde de kloof nog te overbruggen, maar liep tegen een chasse patate aan. 

Sylvain Chavanel ging solo op meer dan tachtig kilometer van de streep. Achter hem kwamen de achtervolgers niet goed overeen en de groep viel uit elkaar. La Machine werd bijgehaald door Skuijns, Nicolas Edet en Lilian Calmejane. Chavanel loste de rol, waarna Skuijns de overige vier bergpunten opraapte en de bollentrui voor de neus van de Franse veteraan wegsnoepte. Hij is daarmee de eerste Letse renner ooit die een leiderstrui mag dragen in de Tour Het peloton opende de jacht op de avonturiers. Uiteindelijk hielden Skuijns en Calmejane het langste stand. Rein Taaramae, teamgenoot van Calmejane en en Chavanel, probeerde nog weg te springen uit het peloton. De poging van de Est hield niet lang stand. 

De renners gingen in een rotvaart richting Quimper. Voor de sprinters was het parcours te zwaar, en zo werd er gesprint zonder Gaviria, Groenewegen, Kittel en Cavendish.

Philippe Gilbert was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide op de slotklim. De Belg werd gecounterd door zijn landgenoot Greg Van Avermaet, waarna Sonny Colbrelli aanging. De Italiaan probeerde Peter Sagan een hak te zetten, maar de wereldkampioen remonteerde Colbrelli en hield de rest gemakkelijk af. Bij afwezigheid van Gaviria in de sprint vandaag deed Sagan een geweldige zaak in de strijd om de groene trui. De Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk verloren geen tijd op de verraderlijke aankomst. 

Van Avermaet werd zevende en blijft leider in het algemeen klassement. Hij ziet Philippe Gilbert, dankzij de bonificatieseconden, naderen tot op drie tellen.

Morgen staat de rit met aankomst op de Mûr-de-Bretagne op het programma. Een nieuwe uitdaging voor Van Avermaet om zijn gele trui te verdedigen.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Sagan wint!

Peter Sagan wint! Hij klopt Colbrelli in een sprint bergop. Van Avermaet behoudt de gele trui. Daarmee is ook dit liveblog ten einde. Hier volgt nu een verslag. Morgen kunt u de zesde rit weer bij ons volgen vanaf 12.25 uur. Nog een fijne avond!

Volledig scherm
© belga

Het tempo gaat eruit, Van Avermaet en Gilbert zetten aan.

Laatste kilometer

De rode vod! Wie klopt Sagan?

Nog 2 km

Het gaat hard, heel hard. Quick-Step wil duidelijk de etappe winnen.

Nog 3 km

De renners rijden tussen de 65 en de 70 kilometer per uur. Het peloton wordt steeds kleiner.

Nog 4 km

Gaviria moet de rol lossen. Is er nu iemand in staat om Sagan te kloppen?

Nog 5 km

Ook de klassementsrenners zitten goed voorin.

Nog 6 km

Sky trekt het peloton op een lint. Taaramae wordt ingelopen.

Nog 7 km

De grote teams nemen het commando over in het peloton. Onder meer Sky meldt zich voorin.

Nog 9 km

Tom Dumoulin zit nog altijd veilig en wel in het peloton. De Limburger staat dankzij een goede ploegentijdrit én alert koersen zevende in het klassement. Gaat hij zich al een keer testen vandaag?

Nog 10 km

Rein Taaramae valt aan. De poging lijkt gedoemd om te mislukken.

Nog 10 km

De vluchters zijn ingelopen. Alaphilippe doet een schijnaanval maar laat zich weer inlopen. De prijs voor de strijdlust gaat naar Skuijns.

Nog 13 km

Het gaat snel in het peloton. De twee koplopers hebben nog maar 24 seconden voorsprong. In het peloton valt niemand aan. Koren op de molen van Sagan?

Nog 17 km

Edet wordt opgeraapt. Het peloton heeft nu nog 42 seconden goed te maken op het duo Skuijns-Calmejane.

Volledig scherm
© epa

Nog 23 km

Skuijns raapt de laatste bergpunten en heeft nu evenveel punten als Chavanel. De Let mag wel de bollentrui aantrekken omdat hij twee keer als eerste bovenkwam op een klimmetje van derde categorie.

Nog 24 km

Een kleine hapering in het peloton. Een renner van Groupama-FDJ ligt tegen de grond en houdt de renners achter hem op.

Nog 25 km

De koplopers beginnen met iets meer dan een minuut voorsprong aan een klimmetje van twee kilometer.

Nog 31 km

De sprinters lossen een voor een uit het peloton. Onder meer Greipel, Kittel en Cavendish zijn al achterop geraakt.

Nog 39 km

Calmejane maakt zich weer boos op Edet en Skuijns.

Volledig scherm
© reuters

Nog 39 km

Skuijns pakt twee bergpunten, voor Calmejane.

laad oudere berichten